Post image
Borç ve işsizlik intihara sürüklüyor…

 

Kesin herkes farkında…

Ama devekuşu misali kafalar kuma gömülüp, görmemezliğe, duymamazlığa geliyor ilgili ve yetkililer…

Geçen hafta medyada görmüş, duymuşsunuzdur…

Mardin Midyat’ta yaşayan ve 12 yıldır atanmadığı için bunalıma giren sınıf öğretmeni Güler Adam (35) intihar etti.  Sivas Cumhuriyet Üniversitesi mezunu Güler Adam’ın, en son girdiği Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonuçları sonrasında da ataması yapılmamıştı. Yakınları, bu yüzden bunalıma girdiğini belirtiyorlar…

Üniversiteyi bitiren gençlerin büyük çoğunluğunu biliyorsunuz işsizlik bekliyor ülkemizde… Ve öğretmen olabilme hayali kuran gençlerimizin ise 100’ünden 17’si ancak öğretmen olarak atanabiliyor…

Bu yılın Şubat ayının başlarında da, İngilizce öğretmeni Halil Mustafa Bozkurt, ataması yapılmadığı için Çorum’daki Çomar Barajı yakınlarındaki bağ evinde kendisini asmıştı…

Gaziantep’te Eyüp Dal adlı işsiz gencin işe alınmayı umduğu Şahinbey Belediyesi önünde üzerine benzin dökerek kendisini yakmasını anımsar mısınız… Daha geçtiğimiz Mayıs ayı içerisinde yaşandı olay…

Olay sonrası gazetecilere konuşan annesi Türkan Dal, oğlunun 5 yıldır iş aradığını belirterek “Geçenlerde bir fabrikadan kendisini aradıklarını ve işe başlayacağını gülerek anlatan oğlum buradan da ret cevabı aldı. Sonrasında İş-Kur üzerinden Şahinbey Belediyesi’ne yönlendirildi. İşe başlayacağını söylediler ve çok umutlandı. Ama sonrasında buradan da olumsuz yanıt alınca, gidip kendisini yaktı” diyordu…

Ve hastanede tedaviye alınan Eyüp Dal yaşama tutunamayıp 4 gün sonra ölürken Belediye’den “Zaten ailesinin maddi durumu iyiydi” açıklaması yapılması esefle karşılanmıştı…

 Ailelerinin maddi durumunun iyi olmasının ne önemi var ki; gençler ayakları üzerinde durabileceği, kimseye muhtaç olmayacağı bir işe sahip olup, çalışmayacaklar mı?

Üzücü, ama genç işsizlik oranları hızla artıyor ve gençler okudukları meslek gruplarında iş bulmakta zorlanıyorlar… KPSS sınavlarını kazansalar bile iş sahibi olamıyorlar…

Ayrıca hemen her meslek grubundan insanlar, esnaf, işadamları yaşanılan ekonomik sıkıntılar nedeniyle işlerini sürdürebilmek, ayakta kalabilmek için borç batağına sürükleniyor… Bazıları tefecilerin eline düşüyor… Hemen her gün medyada; aldıkları kredileri ödeyemeyen, borç batağına düşmüş insanların intihar haberleri dikkat çekiyor… İşte son zamanlarda yaşanan bazı intihar haberleri:

. Antalya Demre’de yaş sebze meyve ticaretiyle uğraşan Yaşar Ç. (60), bir süredir alacaklarını tahsil edemiyordu. Kahvaltı sonrası kızı babasını tavana iple asılı halde buldu. 6 Temmuz 2019

. Bir süredir ekonomik sıkıntı yaşayan Adanalı işadamı ve Nakliyatçılar Sitesi Başkanı İzzettin Turgut evinde tabancayla başına ateş ederek intihar etti. 28 Haziran 2019

. Adana Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Muhammet Bulut lüks otomobilinde kafasına kurşun sıkarak intihar etti. Bulut’un borçlarından dolayı intihar ettiği belirtildi. 9 Şubat 2019

. Antalya Manavgat’ta bir süredir borçları nedeniyle bunalımda olan Kürşat B. (45) kendisini astı. 8 Temmuz 2019

. Samsun İlkadım ilçesi Fatih Sultan Mehmet Caddesi’nde Yılmaz A. evinin kirasını ödeyemeyince bahçesinde kendisini astı. 28 Haziran 2019

. İskenderun’da ekonomik bunalım yaşayan dört çocuk babası intihar etti. 20 Haziran 2019

. İzmit Alikahya Fevzi Çakmak Mahallesi’nde arkadaşından aldığı otomobilin içinde piknik tüpünü açarak intihar eden Erdoğan Carav olay yerinde yaşamını yitirdi. Borçları sebebiyle intihar ettiğini yazan Carav’ın mektupta, ailesinin üzülmesini istemediğini belirttiği kaydedildi. 14 Haziran 2019

. Körfez Tütünçiftlik Kuzey Mahallesi’nde ikamet eden Erol ç. (45) işsizlik maaşı kesilince bunalıma girdi. Oturduğu evi ateşe veren işsiz adam, pompalı tüfekle intihar girişiminde bulundu. 16 Mart 2019

Bunlar sadece bu yıl içinde karşılaştığımız intiharlardan birkaç örnek. Hemen her gün iş bulamayan, sözleşmesi yenilenmeyen, işsiz kalan, borçlarını ödeyemeyen ve bu yüzden bunalıma giren insanlar intihar ediyor maalesef…

2002-2019 yıllarının ilk üç ayında, yani son 17 yılda vatandaşların tüketici kredisi borcu 178 kat artarak 402.8 milyar TL’ye ulaşmıştı. Ve bu borçlar her ay daha da artıyor. Ve iş dünyasını; ekonomik sıkıntıya paralel olarak süren işlerin durağanlığı, akabendi de, karşılıksız çek oranlarının sürekli artması kaygılandırıyor elbette…

 

 

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. İpek Sönmez, genel olarak bir işte çalışıyor olmanın intihara karşı koruyucu bir faktör olduğuna dikkat çekiyor. İşsizlerde intihar oranının bir işi olan gruba göre daha yüksek olduğunu belirten Sönmez, ”Ekonomik kriz zamanlarında ve işsizliğin arttığı dönemlerde intiharlar artmakta, ekonominin iyi olduğu dönemlerde azalma görülmektedir” diyor…

İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin de açıklama yapmış bu konuda… Üniversite mezunu bir gencin yanına gelerek intihar etmek üzere olduğunu söylemesi üzerine bu alandaki verileri detaylarıyla incelediğini anlatıyor ve diyor ki; “2009-2018 yılları arasında 30 bin 984 kişi intihar etti. İntiharların nedeni işsizlik ve geçim derdi… Pırıl pırıl gençler üniversite mezunu olup, iş bulamayınca bunalıma giriyor. Yangın çok büyük. İyileşme olmadığı gibi sıkıntı derinleşiyor. Esnaf perişan, vatandaş mutsuz… 36 yıldır siyasetteyim, telefonları açamaz olduk…”

Evet, görünen o ki; işsizlik ve borç intiharlarının önüne geçmek için çözümler üretmenin zamanı gelmiş de, geçiyor… Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konu ele alınıp, irdelenmeli ve tüm ilgililer, yetkililer elini taşın altına sokup, çareler üretmeli…

İyi haftalar

Umut Vakfı

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN