Post image
Röportaj Atölyesi’nin ikinci durağı Antalya oldu

DSC_3218

Gerçekleri aktarmada etkili bir yazım türü olan “röportaj”ın öneminin kavratılması, konuyla ilgili teorik-pratik bilgilerin hatırlanması, yenilenmesi, usta röportajcılarla genç kuşak gazeteciler arasında kopan bağın yeniden kurulması amacıyla başlatılan ve üç kenti kapsayan Röportaj Atölyesi projesi Antalya buluşması 27-29 Mart tarihleri arasında gerçekleştirildi. Gazeteci adaylarını ve genç gazetecileri kapsayan Röportaj Atölyesi’nin Çanakkale’de başlayan çalışmaları Antalya’dan sonra Diyarbakır’da sürdürülecek.

Umut Vakfı tarafından 8 yıldır sürdürülen “Türkiye’de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri Yerel Medya Eğitim Seminerleri” çerçevesinde GGD (Gazetecilik Geliştirme Derneği)/Röportaj Atölyesi ile birlikte gerçekleştirilen ve Konrad Adenauer Stiftung tarafından desteklenen atölye çalışmasının ikinci ayağı Antalya buluşmasında,  Çanakkale, Antalya ile Diyarbakır’dan yurel ve ulusal basından 35 gazeteci ve gazeteci adayı usta gazetecilerle bir araya geldi.

011Röportaj Atölyesi çalışmalarında deneyimli gazeteciler Celal Başlangıç ve Tuğrul Eryılmaz ile akademisyenler Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu, Doç. Dr. Ceren Sözeri ve Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi-Avukat Fikret İlkiz “atölye yürütücüsü” olarak görev yaptı.

Röportaj Atölyesi’nin 21-24 Kasım 2014 tarihlerindeki Çanakkale ayağındaki çalışmalar, “Temel Gazetecilik İlkeleri”, “Haber Toplama ve Yazma Teknikleri”, “Röportajın Tanımı, Röportaj Teknikleri, Röportaj Ustaları”, “Edebi Gazetecilik”, “Nefret Söylemi”, “Haber ve Hukuk, Kaynakla İlişkiler, Basın Yasası” konularında gerçekleştirilmişti.

003

Atölyenin, 27 Mart’ta başlayan ve Clab Sera Otel’de 3 gün süren çalışmalarında ise ilk gün açılış konuşmasını yapan Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi-Avukat Fikret İlkiz, Umut Vakfı’nın hazırladığı 2014-2015 yıllarında bireysel silahlarla meydana gelen olayların istatistik bilgilerini açıkladı. Ülkede en az 20 milyon bireysel silah bulunduğunu belirten İlkiz, yine Türkiye’de 2015’in Şubat ayı itibariyle cezaevlerinde 5 bin 871’i kadın, 2 bin 157’si çocuk olmak üzere toplam 164 bin 461 tutuklu ve hükümlü bulunduğunu söyledi. Türkiye’nin “F Tipi” bir ülkeye dönmek üzere olduğunu dile getiren İlkiz, Ankara Sincan’da, Şakran’da ve Van M Tipi’nde cezaevlerine kapatılmış çocukların cinsel istismara maruz kaldığını hatırlattı.

009İlkiz’in ardından konuşan Kondrad Adeneur Vakfı’ndan Bekir Öncel ise vakfın amaçlarını ve faaliyetlerini anlattı.

008

Konuşmaların ardından gazeteci Tuğrul Eryılmaz, “Röportaj öncesi teorik ve pratik hazırlık”, Doç. Dr. Ceren Sözeri “Röportaj yazımında etik gazeteciliği korumak ve nelere dikkat edilmeli, baskı ve çıkar çatışmaları karşısında nasıl mücadele edilmeli” konu başlığıyla sunum yaptı.

004Röportaj Atölyesi çalışmalarında, Porf Dr. Yasemin İnceoğlu “Charli Hebdo örneği, LGBTİ’ler, kadınlar, etnik azınlıklar üzerinden nefret söylemi ve ifade özgürlüğü” ve gazeteci Celal Başlangıç “Röportaj saha çalışması, beklenmedik gelişmeler, yazım teknikleri” konularında genç gazetecileri bilgilendirdi.

005

Antalya’daki atölye çalışmalarının son gününde katılımcılar, röportaja dönüştürmek amacıyla Antalya’nın Aksu ilçesindeki Perge antik kenteini gezdiler.

antalya-29 mart

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN