Post image
Avrupa yoksulluk liginde ilk 5’e girdik

Türkiye yoksulluk sıralamasında Avrupa’da ilk 5 ülke arasında yer aldı. Avrupa Birliği’nde en az yoksulun olduğu ülke ise yüzde 5.2 ile Çek Cumhuriyeti oldu

yoksul1Türkiye yoksullluk sıralamasında 28 Avrupa ülkesi arasında ilk 5’e girdi. TÜİK’in hazırladığı Gelir Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nın sonuçlarına göre, Türkiye’de medyan gelirin yüzde 50’si temelinde elde edilen yoksulluk oranı yüzde 15 seviyesinde kaldı. Bu oran Türkiye Avrupa ülkeleri arasında en fazla yoksula sahip 5’inci ülke olmasına neden oldu. Araşıtrmaya göre, en fazla yoksulluk yüzde 19.9 ile Bulgaristan’da bulunurken, bu ülkeyi sırasıyla yüzde 19.1 ile Romanya, yüzde 15.8 ile Yunanistan, yüzde 15.9 ile İspanya, yüzde 15 ile Türkiye takip ediyor. Türkiye’de 2104’te de yoksulluk yüzde 15 oranındaydı. Listede yüzde 5.2 ile en az yoksulun bulunduğu ülke olarak Çek Cumhuriyeti yer aldı. Bu ülkeyi yüzde 5.5 ile Finlandiya, yüzde 5.9 ile Hollanda takip etti. Avrupa Birliği üyesi 28 ülkede ortalama yoksulluk ise 10.5 oldu.

Araştırma Avrupa ülkeleri ile karşılaştırmalı olarak, göreli yoksulluk oranları üzerinden yapılıyor.

GELİR ADALETSİZLİĞİNDE LİDER

Türkiye, gelir dağılımı adaletsizliği ile de dikkat çekiyor. TÜİK’in verilerine göre Türkiye’de en zengin yüzde 10’luk grubun geliri ile en yoksul yüzde 10’luk kesimin geliri arasındaki fark 12.6 katı buluyor. Yani en zengin yüzde 10 en yoksul yüzde 10’un tam 12.6 katı daha fazla gelirden pay alıyor. Türkiye gelir adaletsizliği sıralamasında da 34 Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üyesi arasında ise birinci sırada yer alıyor.

yoksul2

AVRUPA ORTALAMASI 10.8

Toplumun genel düzeyine göre belli bir sınırın altında gelire sahip olan birey göreli anlamda yoksul sayılmaktadır. Ülkede genel refah seviyesi artsa bile bu refah düzeyinin altında kalan fertler olacaktır. Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nda Avrupa ülkeleri ile karşılaştırmalı olarak, göreli yoksulluk oranları hesaplanıyor. Bu oranlar eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin, yüzde 40, yüzde 50, yüzde 60 ve yüzde 70 sınırına göre belirleniyor. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de medyan gelirin yüzde 50’si üzerinden yapılan hesaplama ile yoksulluk oranı bir önceki yıla göre değişmeyerek 2014 yılında da yüzde 15 olarak gerçekleşti.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre 2014’te Avrupa Birliği üyesi 28 ülkenin yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0.6 puanlık artışla yüzde 10.8’e yükseldi.

Çalışan 757 bin kişi iş arıyor

Çalışanların yüzde 3’ü, aldıkları ücretlerden ya da çalışma koşullarından memnun olmadıkları için bir yandan iş aramaya devam ediyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (Betam) Prof. Dr. Seyfettin Gürsel başkanlığında yaptığı çalışmaya göre, çalışanlar da iş yaşamından memnun değil.

Betam’in arıştırmasına göre, “Çalıştığı halde iş arayan bireylerin oranı 2009’dan 2012’ye istikrarlı şekilde geriledi; ancak, 2013’te arttı. Bu bireylerin büyük çoğunluğunun ücretlerinden memnun olmadığı için iş aradığını, azımsanamayacak bir kısmı da çalışma şartlarından şikayetçi olduğunu söylüyor. Çalıştığı halde iş aramanın kayıt dışı çalışanlar arasında daha yaygın olduğu da görülüyor” değerlendirmesi yapıldı.

(SÖZCÜ, 11.11.2015)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN