Post image
Dünyayı bekleyen tehlike

 

Abdülrezzak KILIÇ
Stajyer Muhabir

Dünyayı bekleyen yalnızlık tehlikesi her geçen gün artıyor. Yapılan araştırmalar sonucunda yalnızlığın tüm yaş gruplarını etkilediğini saptayan Dünya Sağlık Örgütü bu konuyla ilgili 3 yıl sürecek komisyon kurdu.

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan korona virüs pandemisinde dünya genelinde aylarca tüm insanlar evlerine kapandı. Dünya genelinde yaşanan kapanmalar psikolojik nedenlere sebep oldu. Dünya çapında insanlar kendilerini artık yalnız hissetmeye başladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yalnızlığın ciddi bir sağlık sorunu kabul edilmesi gerektiğini belirtti. Aynı zamanda DSÖ, sosyal bağlantıyı öncelikli olarak teşvik etmek ve dünya genelinde gelir seviyesinde çözümlerin yaygınlaşması için sosyal bağlantı komisyonu kurdu.

 

 

 

TÜM YAŞ GRUPLARINI ETKİLİYOR

DSÖ’nün kurduğu komisyon sosyal bağlantının hayatımızın hemen her yerinde alması gereken kritik süreci göz önünde bulundurdu. Dünya genelinde tüm yaş guruplarını etkileyen yalnızlık ve sosyal izolasyonun ciddi bir halk sağlığı olduğu tespit edildi. Yapılan araştırma bulgularında her 4 yaşlıdan biri yalnızlık çekerken ergenlerin ise yüzde 5 ile yüzde 15 arasında yalnızlık çektiği belirtildi.

Dünya sağlık örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, yalnızlığın ciddi sonuçlara neden olacağını belirtti. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Dünya çapında yüksek oranlarda sosyal izolasyon ve yalnızlığın sağlık ve refah açısından ciddi sonuçları var” diye konuş. Aynı zamanda yeterince sosyalleşme ortamı olmayan bireylerin felç, depresyon, anksiyete ve intihar eğilimin yüksek olduğunu ifade eden Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Dünya çapında yüksek oranlarda sosyal izolasyon ve yalnızlığın sağlık ve refah açısından ciddi sonuçları var. Yeterince güçlü sosyal bağlantılara sahip olmayan kişilerde felç, anksiyete, demans, depresyon, intihar gibi birçok riskli hastalığa yakalanma ihtimali daha yüksek” dedi.

 

 

HASTALIKLARA NEDEN OLUYOR

Soysal bağlantı eksikliğinin aynı zamanda sigara içmek, alkol kullanmak, fiziksel hareketliliğin azalması, obeziteye ve diğer hastalıklara bağlı erken yaşta ölüm risklerinin yüksek olduğu belirlendi. Aynı zamanda sosyal izolasyon fiziksel ve zihinsel sağlık üzerinde ciddi etkileri olduğu tespit edildi. Yapılan araştırmalar sonucunda anksiyete, depresyon ve kardiyovasküler hastalık riskini yüzde 30 oranında arttığını belirtirken, DSÖ Sosyal Bağlantılar Komisyonu Eş başkanı ve ABD Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Vivek Murthy, “Yalnızlık ve izolasyonun derin sağlık ve toplumsal sonuçlan göz önüne alındığında, tütün kullanımı, obezite ve bağımlılık gibi diğer küresel sağlık sorunlarına çözüm bulmak için yaptığımız yatırımların aynısını toplumun sosyal dokusunu yeniden inşa etmeyi de yapma yükümlülüğümüz var” şeklinde ifadeler kullandı.

“GENÇLER YALNIZLIĞA KARŞI BAĞIŞIK DEĞİLLER”

Eş Başkan Afrika Birliği Gençlik Elçisi Chido Mpemba, özellikle gençlerin ciddi bir tehdit altında olduğunu ve bu tür durumlarda bağışıklık kazanamadıkları bildirdi. Pandemi sonrasında yaşanan sosyal izolasyonda her yerde yaşanacağını vurgulayan Eş Başkan Mpemba, “Gençler yalnızlığa karşı bağışık değiller. Sosyal izolasyon her yaştan, her yerde herkesi etkileyebilir” dedi.

(Antalya Gündem, 02.01.2024)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN