Post image
Türkiye satınalma gücünde sonuncu

turkiye-satinalma-gucunde-sonuncu-16013-669x321

TÜİK’in açıkladığı Satınalma Gücü Paritesi’ne göre Türkiye 28 AB ülkesinin ortalamasının yüzde 36 altında kaldı. Türkiye ayrıca Sanayileşmiş Ülkeler Teşkilatı (OECD) ülkeleri arasında ise sonuncu oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Satınalma Gücü Paritesi’ne (SGP) göre kişi başına GSYH endeksi, geçen yıl 28 AB ülkesi ortalamasının yüzde 36 altında kaldı. Türkiye satın alma gücünde Sanayileşmiş Ülkeler Teşkilatı’na üye olan ülkeler arasında da sonuncu sırada yer aldı. TÜİK, 2013 SGP rakamlarını açıklarken, 28 AB ülkesinin ortalaması 100 puan olarak kabul edildi. Türkiye için bu değer 64 puan olarak gerçekleşti.

Karşılaştırmalarda, 28 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 4 aday ülke (Türkiye, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan) ve 2 potansiyel aday ülke (Arnavutluk ve Bosna-Hersek) kapsandı. Ülkeler itibariyle karşılaştırıldığında 37 ülke arasında tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke 156 ile İsviçre, en düşük ülke ise 47 ile Makedonya oldu.

TÜRKİYE’DE OTO AVRUPA’DAN PAHALI

Türkiye’de tüketiciler, gelir düzeyinde çok gerisinde olduğu Avrupalılardan daha pahalı otomobil ve aynı fiyata içki satın alıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı, Satınalma Gücü Paritesi, Hanehalkı Nihai Tüketim Harcamaları 2013 verilerine göre, Türkiye’nin tüketici mal ve hizmetleri grubuna ilişkin fiyat düzeyi endeksi alt gruplar itibarıyla incelendiğinde, Türkiye’de otomobil fiyatları ortalama olarak Avrupa’dan yüzde 8 daha pahalı düzeyde bulunuyor.

Yapılan karşılaştırmalar, Türkiye’de alkollü içecekler ve tütün ürünlerinin fiyatı ise Avrupa Birliği ortalamasıyla eşit düzeyde olduğunu gösteriyor. Avrupa Birliği ortalamasına göre 100 euro fiyatı olarak kabul edilen ürünlerden, tüketici elektroniği Türkiye’de 96, ev aletleri 94, ulaştırma hizmetleri 55, mobilya, mefruşat, halı ve diğer yer döşemeleri 64, ayakkabı 67, giyim 68 euro düzeyinde fiyatlardan satılıyor.

(Taraf, 20.06.2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN