Post image
4. Hukukun Gençleri Sempozyumu: “Edebiyat ve Hukuk” (30.04.2013)

hukukungenclerilogoHer yıl düzenlemekte olduğumuz Hukukun Gençleri Sempozyumları serisinin bu yılki konu başlığını “Edebiyat ve Hukuk” olarak belirledik.  Alt başlığımız da “Üç Kemaller” odu. Bu yılki sempozyumun hedefi “Edebiyat ve Hukuk” konusunda, disiplinler arası bakışla üç usta edebiyatçımızın; Orhan Kemal’in, Kemal Tahir’in ve Yaşar Kemal’in romanlarında, hikâyelerinde  “Hukuk ve Adalet” konusunun nasıl işlendiği, üç usta edebiyatçımızın romanlarında ve hikâyelerinde hukukun ve adaletin nasıl yer aldığı, birbirine benzeyen ya da ayrılan veya farklılaşan hukuk ve adalet anlayışlarının var olup olmadığının arayışıdır. Bir başka deyişle üç usta edebiyatçımızın Türkiye’ye ve Dünyaya kazandırdığı romanlarında, hikâyelerinde adalet ve hukuka nasıl baktıklarının kendi tarihsel dönemlerinden günümüze hukuk ve adalet anlayışlarının nasıl yansıdığının edebiyatla ve hukukla birlikte anlatımını başarabilmektir.

Üç usta romancımızın hayatımıza kattığı kahramanlarla, romanlarıyla hikâyeleriyle yarattıkları insanlar ve o insan manzaralarındaki hukukun edebiyatla veya edebiyatın adaletle Orhan Kemal, Kemal Tahir ve Yaşar Kemal yapıtlarında nasıl buluştuğunu aramak, anlamaya çalışmak, düşüncelerimizi yazıya dökmek, anlatmak ve hep birlikte tartışmak istiyoruz.

Üç ustanın, üç edebiyatçımızın romanlarına ve hikâyelerine yansımış olan ve bu topraklar üzerinde yaşanan acıların, sevinçlerin, kırgınlıkların, kızgınlıkların, umutların, sevgilerin, aşkların, kahramanlıkların anlatıldığı romanlarından ve eserlerinin içinden seçtiğimiz herhangi bir eserinde, eserlerinin bir kaçında veya romanlarının tümünde  “hukuk ve adalet” nasıl anlatılmış ve nasıl yaşanmışsa birlikte konuşalım, sempozyumda tartışarak sonuçlar çıkaralım.

Sempozyuma katılım, hukuk fakülteleri başta olmak üzere, üniversitelerin farklı bölümlerinden lisans, yüksek lisans öğrencileri, stajyer avukatlar ve genç avukatlara açıktır. İki gün sürmesi planlanan sempozyumu Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Ankara Barosu birlikteliğiyle, Friedrich Ebert Vakfı maddi desteğiyle gerçekleştireceğiz.  Hakem heyetinde Dr. Ayhan AKCAN (Psikiyatrist, Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi), Prof.Dr. Füsun SOKULLU AKINCI (İstanbul Üniversitesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı), Ahmet CEMAL (Cumhuriyet Gazetesi Köşe Yazarı), Nazire DEDEMAN ÇAĞATAY (Umut Vakfı Kurucu Başkanı), Av. Fikret İLKİZ (Umut Vakfı Mütevellisi ve Yönetim Kurulu Üyesi), Işık ÖĞÜTÇÜ(Orhan Kemal Müzesi Kurucusu), Doç. Dr. Gülriz UYGUR (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı), A.Ömer TÜRKEŞ (Eleştirmen), Celal ÜSTER (Gazeteci, Cumhuriyet Gazetesi Kültür Şefi), Yard.Doç.Dr. Saim ÜYE (Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi) bulunmaktadır.

Detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Sempozyuma bildiri sunmaya hak kazananların tüm masrafları organizasyon tarafından karşılanacaktır. 28-29 Kasım tarihlerinde Ankara Hukuk Fakültesinde gerçekleşecek etkinliğe izleyici olarak katılmak isteyenler de şimdiden ajandalarına bu tarihleri not etsinler. Sempozyuma özet bildiriler ile katılım 28 Haziran tarihinde sona erecek. Elimize ulaşan ve sempozyuma katılmaya hak kazanan tüm bildiri özetlerini web sitemizden Hukukun Gençleri Sempozyumları Dizisi – 4 | “Edebiyat ve Hukuk” başlığı altında duyuracağız. Sempozyum programı belli olduktan sonra da her bildirinin hangi başlık altında sunulacağının da bilgisini vereceğiz. Tüm bu süreçlerden haberdar olmak istiyorsanız web sitemizden e-bültenlerimize üye olabilir, facebook ve twitter hesaplarımızdan bizleri takip edebilirsiniz.

Katılımı bol, ufuk açıcı tartışmalarla güzel bir etkinlik olması dileğiyle,

İyi haftalar,
Umut Vakfı

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN