Post image
“Adalet, Hukuk ve Cezasızlık”  masaya yatırıldı

2

Umut Vakfı Araştırma Merkezi’nce düzenlenen ve 24-25 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen 8. Hukukun Gençleri Sempozyumu’nda “Adalet, Hukuk ve Cezasızlık” konusu masaya yatırıldı ve enine boyuna tartışıldı…

İstanbul Haliç’teki Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kampüsü’nde yapılan sempozyumun açılışında konuşmasına, vakfa ve araştırma merkezinin kuruluşuna emeği geçen gazeteci Nail Güreli, Esengül Ayyıldız ile Barış Günaydın’ı anarak başlayan Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi-Avukat Fikret İlkiz, katılımcılara Vakıf’ın çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.  Hukukun Geçleri Sempozyumları dizisine 2011 yılında”Şiddet Döngüsünü Kırmada Hukukun Rolü” toplantısıyla başlanıldığını belirten İlkiz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2012’de ‘Hukuk Felsefesi’ni  Akdeniz Üniversitesinde hep birlikte konuştuk.  2013’de Ankara’da Ankara Hukuk Fakültesi ile birlikte ‘Edebiyat ve Hukuk’ dedik… Edebiyatımızda üç Kemaller olarak bilinen Orhan Kemal, Kemal Tahir, Yaşar Kemal romanlarında ve hikâyelerinde Hukuk ve Adalet’in nasıl işlendiğini konuştuk. 2014’teEdebiyat ve Sanat’a Sansürde Yargı Kararları’ başlığı altında Türkiye’de Edebiyat ve Sanat Eserlerinin Yargılanmasında Mahkeme Kararlarının Gerekçeleri’ni, 2015’de ‘Şiddetin Mağdurlarının Yaşamlarına Olan Etkisi’ / Şiddete Uğramış Mağdurların Değişen Yaşamları İle Şiddetin Yarattığı Sorunlar Ve Çözüm Önerilerini Anadolu Üniversitesi’nde tartıştık.

umtv (500)

2016’da ise ‘Sosyal Medya ve Gündelik Hayata Etkisi’ hakkında ‘Mahremiyet Duvarlarının Yıkılması ve İfade Özgürlüğünün Yeniden Tanımlanması’nı tartışmaya açtık…”

 “Vakıf olarak gençlerin hukuk ve adalete olan katkı ve görüşleri bizim için çok değerli” vurgusunu yapan İlkiz, “Şimdi hep birlikte 2017 yılında Bilgi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Türk Ceza Hukuku Derneği ile beraber bu yıl Hukukun Gençleri Sempozyumunda ‘Adalet, Hukuk ve Cezasızlık’ hakkındaki yapıtlarınızı, görüşlerinizi sizlerden dinleyeceğiz” dedi.

Daha sonra Türk Ceza Hukuku Derneği Başkanı Başkan Av. Hasan Fehmi Demir ve Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Turgut Tarhanlı da birer konuşma yaptı.

umtv (8)

29 katılımcının katıldığı, 27 bildirinin sunulduğu sempozyumun Yard. Doç. Dr. Ulaş Karan tarafından yönetilen ilk oturumunda;  Hakan Gülçay Adalet Kavramı: “Toplumsal Sistem Üzerindeki Algı Etkisi”, Mehmet Kemal Üçkuyu Adalet Üzerine İki Soru, Mete Korkmaz Adalet ve Eşitlik, Afra Akgül  Adalet Kefesinde Tartılan Hukuk, Ceyhun Serçemeli “Adaletin Tesisinde Avukatlık Mesleğinin Rolü ve Önemi”  başlıkları altında “Adalet, Hukuk ve Cezasızlık” konusunun irdeledi.

umtv (67)

Sempozyumun Yrd. Doç. Dr. Galma Akdeniz’in başkanlığındaki ikinci oturumunda, Anıl Yüksel  “Bir Tahakküm Aracı Olarak Themis’in Kılıcı”, Serhat Orhun Urfalı “Hukuk ve Adalet’e Dair Toplumsal Algılar ve Beklentiler”, İrem Üstünday “Adalet: Hukuk için mi yoksa Toplum için mi?”, Bahar Fırat “Hukuk ve adalet arasında nasıl bir ilişki vardır?”ı masaya yatırdı…

umtv (135)

İlk günün öğleden sonraki ilk oturumunun başkanlığını Yrd. Doç. Dr. Seda Kalem yaptı. Bu oturumda; Çisem Gürsoy “Kim için Adalet”, Buğra Çetinkaya “Adalet Hukuk ve Hakimin Rolü”, Cemre Belçim Gölbaşı “Toplumun Adalet Beklentisi: Olan ve Olması Gereken” ile İrem Cumalı “Bir toplumun isyanı: Hak, Hukuk, Adalet Nerede?”yi tartıştı…

umtv (48)

İlk günün son oturumunu ise Yrd. Doç. Dr. İdil Elveriş yönetti. Bu oturumda Ayaz Dizlek “Kamuoyuna hakim olan adalet duygusu yargı tarafından karşılanabilmekte midir?”, Ayşegül Güvenç “Toplumun Adalete etkisi”, Hasan Aydın “Herkesin Hukuku ya da kimsenin Adaleti”  ve Burcu Demirtaş “Her Suçlu Savunmayı Hak eder mi” sorularına yanıt aradı…

1

Sempozyumun ikinci gününde biri sabah, ikisi öğleden sonra olmak üzere üç oturum gerçekleştirildi. Oturum Başkanlığını Yrd. Doç. Dr. Öznur Sevdiren’in yaptığı ilk oturumda; İzzet Uygun “Geçmişten Günümüze Cezasızlık Sorunu”nu, Süheyla Nur Erçin “Cezasızlık ve Toplum”u, Deniz Çelik – Engin Deniz Ergin “Hukuk Devleti Kavramı İçerisinde Cezanın Son Çare Olması ve Cezasızlık”ı, Ezgi Çırak “Cezasızlık Kültürünün Bir Unsuru Olarak Makul Sürede Yargılanma Hakkının İhlali”ni, Hasan Basri Çifci & Miray Morova “Suçlar Cezasız Kaldığında Yaşam Amacını Yitirir mi?”i ve Muhammed Masum Kır “İşkence ve Cezasızlık: Türkiye’de İşkencenin Cezasız Kalması ve Bu Bağlamda İncinen Adalet Olgusu”nu ele alıp, değerlendirdi…

umtv (336)

umtv (414)

Öğleden sonraki ilk oturumun konusu “Çocuklar ve Ceza”ydı… Aras Türey’in yönettiği oturumda; Firuze Yiğit “Cezanın Son Çare Oluşu: Çocuk ve Cezalandırma”, Şerzan Yelboğa “Suç mağduru çocuklar bakımından cezasızlık sorunu”nu irdeledi.

Yrd. Doç. Dr. M. Buket Soygüt’ün yönettiği son oturumda ise Özlem Gökbulut “Cezalandırmanın Amacı ve Etkileri”ni enine boyuna ele aldı…

umtv (491)

Sempozyum Fikret İlkiz’in 2 gün boyunca sunulan bildirileri değerlendirmesiyle son buldu. Sempozyum sonunda katılımcılara sertifikaları ve plaketleri sunuldu. Çeşitli üniversitelerden ve kentlerden katılan katılımcılar sempozyumdan dostluklar kurarak ayrıldılar…

umtv (269)umtv (551)umtv (557)umtv (555)umtv (550)umtv (548)umtv (531)umtv (538)umtv (339)umtv (311)umtv (118)umtv (139)umtv (308)umtv (380)umtv (377)umtv (374)

Sempozyumda sunulan tüm bildiriler en kısa sürede Umut Vakfı sitesinde yayımlanacak…

İyi haftalar

Umut Vakfı 

 

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN