Post image
Aydın en mutsuz 26’ncı il

 

İsmail GÜREL

Türkiye İstatistik Kurumu’nun ‘Yaşam Memnuniyeti Araştırması’ verilerinde en mutsuz illeri açıkladı. Aydın, yüzde 11.78’lik oranıyla 81 il arasında 26. sırada yer aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ‘Yaşam Memnuniyeti Araştırması’ verilerini açıkladı. Veriler içerisinde, illerin mutsuzluk oranı da yer aldı. Aydın nüfusunun yüzde 11.78’lik bölümünün mutsuz olduğu belirtildi. Efeler Diyarı 81 il içerisinde en mutsuz 26. il oldu.

Verilere göre, Aydın mutsuzluk oranı ile komşuları olan Denizli ve İzmir’i geride bıraktı. Bu istatistik, Aydın’da yaşayan vatandaşların neden mutsuz olduğu sorusunu akıllara getirdi.

POTANSİYELİN ALTINDA ÜRETİM VE KATMA DEĞER

Aydın, coğrafi konum olarak tarım açısından oldukça şanslı bir kent. Buna rağmen, yerel ve genel yönetimin yetersiz çalışmalarından dolayı, tarım ürünlerini katma değer üretemeden satıyor. Katma değer üretilememesi, kentin daha az kalkınmasına neden oluyor.

Tarımın yanı sıra sanayisi de komşusu olan Denizli ve İzmir’in oldukça gerisinde kalmış durumda.

YETERSİZ İSTİHDAM VE ASGARİ ÜCRET

Yeni yatırımların hayata geçirilerek ek istihdamın yeteri kadar üretilememesi de kentte yaşayan vatandaşların sorunları arasında. Ülke genelindeki ekonomik sıkıntının yanı sıra, Aydın’daki üniversite mezunu kalifiye elemanlar dahil, nüfusun büyük çoğunluğu asgari ücretli işlerde çalışarak yaşantılarını sürdürme çabasında. Bu durum da vatandaşların ekonomik olarak kalkınmasının önüne geçiyor ve mutsuzluğa neden oluyor.

KANAYAN YARA TRAFİK

Aydın, Büyükşehir statüsünde olsa da trafiği kesinlikle bunu karşılamıyor. Kent trafiğinin ana damarlarından olan Adnan Menderes Bulvarı, Batı ve Doğu Gazi Bulvarları, park alanı yetersizliğinden dolayı yol kenarına bırakılan araçlarla tek şeride düşüyor. Aynı zamanda, İzmir ve Denizli arasında bir transit olan Aydın’da vatandaşlar, araçlarıyla kentin merkezi noktalarına çıkacakları zaman iki kez düşünüyor.

YEREL YÖNETİM ÇÖZÜM ÜRETMİYOR

Trafiğin yanı sıra, kentin büyük bir bölümünde yollar da oldukça kötü durumda. Aydın’ın dört bir yanını dolduran kasisler, parke taşı döşenmiş olan bozuk yollar ve asfaltlar, vatandaşları isyan edecek duruma getiriyor. 12 yıldan bu yana, yerel yönetim aynı olmasına rağmen, trafik ve kötü yol sorununa çözüm üretilmiyor.

YÜKSEK İNTİHAR ORANI

Sosyo-Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin TÜİK’in 2015-2019 yılları arasındaki intihar vakaları ile ilgili yürüttüğü çalışmada, 16 bin 355 kişinin intihar ettiği kaydedilmişti. İntihar vakalarının en çok erkeklerde yaşandığı belirtilen araştırmada, Aydın intihar oranı en yüksek 5 il arasında yer almıştı. Ne yazık ki, 2022 yılına geldiğimizde de durum oldukça benzer. Aydın’da intihar vakaları sık sık görülmeye devam ediyor.

(Aydın Manşet, 01.02.2022)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN