Post image
Bireysel Silahsızlanma İçin Eğitim Çağrısı

Umut Vakfı Başkan Vekili Özben Önal’ın ev sahipliği yaptığı, Adalet eski Bakanı Aysel Çelikel’in de katıldığı 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma töreninde, Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Yasemin İnceoğlu,Fikret İlkiz, Sibel Savacı, Prof. Timur Demirbaş ve Dr. Ayhan Akcan silahlanmanın önlenmesini ve cezasızlığın önüne geçilmesini istedi…

Umut Vakfı 25’inci yılında; 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nde “şiddetin her türüne karşı ve bireysel silahsızlanma için toplumun her kesiminde eğitim programları düzenlenmesi ve yasal düzenlemelerin acilen yapılması” çağrısında bulundu.

Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay’ın rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü töreninde; “Bireysel Silahlanma: Yaşama Hak Tanıyın” Karikatür Yarışması ödülleri de sahiplerini buldu…

Vakıf Başkan Vekili Özben Önal’ın ev sahipliği yaptığı İstanbul Esentepe’de Point Hotel Barbaros’ta yapılan ödül törenine; Adalet eski Bakanı ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Aysel Çelikel, Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker,  Yargıtay eski Üyesi ve MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Çınar, okul çıkışı platonik aşığı tarafından internetten alınan silahla öldürülen Helin Palandöken’in babası Nihat Palandöken, Murat Dedeman, Raşit Yakalı’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda konuk katıldı.

Ayhan Akcan ile görülen Nihat Palandöken tören sırasında, yaklaşık 1 yıl önce arkadaşlarıyla birlikte okuldan eve giderken bir magandanın internetten aldığı silahla vurulmasının slaytları gösterilirken göz yaşlarını tutamadı.

“Dünya susmadı, biz de susmamalıyız”

Nazire Dedeman Çağatay’ın toplantıya gönderdiği mesajı, Umut Vakfı Mütevellisi ve Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Savacı okudu. Ödül alan yarışmacıları ve Seçiciler Kurulu üyelerini kutlayan Umut Vakfı Kurucu Başkanı’nın mesajı şöyle:

“Değerli Dostlarımız ve Değerli Konuklarımız şiddetin her türü ve bireysel silahsızlanma için eğitim ve yasal düzenlemelere acilen ihtiyaç var. Dünya susmadı, bizler de susmamalıyız! Huzurlu ve hukukun üstünlüğünü kabul eden bir toplum olabilmek için hep birlikte olmamız gerekiyor. İnsanca yaşamayı hak edebilmek için, bizler, kendi payımıza düşen görevi böyle bir etkinliği aracı kılarak, kitlelere mesajımızı iletmek sureti ile yerine getirmeye çalışıyoruz. Gelin bizlere destek verin. Uzlaşmacı ruhlu, sorunlarını barışçıl yollarla çözümleyen, öfkeye, şiddete ve silaha gerek duymayan onurlu toplumlarda yaşayalım.

Mesajımı noktalarken ‘Her insanın insan olarak doğmasında kaynaklanan bir yaşama hakkı olduğunu’ vurguluyorum. Ve ‘bu hakkın devredilemez / vazgeçilemez ve ertelenemez bir özellik taşıdığına’ dikkat çekiyorum…”

Gecede mesajın okunmasından sonra yapılan bir mini oturumda; Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri, sırasıyla Avukat Fikret İlkiz, ceza hukukçusu Prof. Dr. Timur Demirbaş, Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu, Psikiyatr Dr. Ayhan Akcan ve iletişimci Sibel Savacı “Bireysel Silahsızlanma”nın hukuk, sağlık ve sosyolojik yönleriyle güncel boyutunu ele alıp değerlendirdi. Oturumda; şiddetin her türü ve bireysel silahsızlanmanın önlenmesi için eğitim ve yasal düzenlemelere ihtiyaç aldığı çağrısı yapıldı.

Toplantıda, silahın şiddet kültüründeki rolü ve işlevi nedeniyle, suçun önlenmesi açısından şu hususlara dikkat edilmesi gerektiği sonucu çıktı:

* Bir ülke veya topluluktaki silahlı şiddet, ruhsatlı ve/veya ruhsatsız silahların varlığı ile doğrudan bağlantılıdır.

* Silah sahibi olma, bir imtiyaz ya da hak olarak ele alınamaz.

* Silahı sınırlandırmak üzere, hükümetler tarafından gerekli tedbirler alınmadığı sürece, silah kültürü yaygınlaşarak kamu güvenliğini tehdit etmeye devam edecektir.

* Yasal düzenlemeler, denetimlerin yanında, eğitim programları ve sorunları çözümleyici stratejilere de gereksinim vardır.

İlkiz: Herkese rahatsızlıklar diliyorum

Avukat Fikret İlkiz konuşmasında, “İnsanların ‘alınyazısı’ namluların ucunda yaşamak, silahlanmak değildir. Yaşanabilir bir dünya için umut ve gereken uluslararası silahsızlanmadır” dedi:

“Dünyada herkese toprak, su, ekmek, barış ve yaşayacak yer var. Ama adaletsizliğin onca yükü ve acısı nedeniyle umut etmek ve inşallah iyi olur demek bile gelmiyor içimden. Sadece olup bitenlerden, gözü yaşlı insanların acılarından rahatsız olmak istiyorum. Herkese o yüzden rahatsızlıklar diliyorum.”

Demirbaş: Silah edinme nedenleri ortadan kaldırılmalı

Prof. Dr. Timur Demirbaş, “Maganda atışlarının neden olduğu ölüm ve yaralanmalarda idarenin sorumluluğu” başlıklı konuşmasında şunları söyledi:

“Silahlanmaya karşı mücadele bakımından silahlanma nedenlerini öncelikle ortadan kaldırmak gereklidir. Bu bakımdan merak, örf ve adet, suç korkusu gibi nedenlerin kaldırılması veya en azından azaltılması gereklidir. Buna, silah ruhsatı alabilmenin güçleştirilmesi yanında, kanunların etkin ve çabuk bir şekilde uygulanması suretiyle, adalet sistemine olan inancın kuvvetlendirilmesini de eklemek gerekir.”

Akcan: Sivillere silah almak yasaklanmalı

Dr. Ayhan Akcan da kısa vadede yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Silah edinme sayısı ikiye indirilmeli.

“Taşıma ruhsatında referans sistemi getirilmeli. Hakim ve avukat referansı olmalı.

“Evde silah bulundurma ruhsatında eş rızasını içeren referans sistemi olmalı.

“Ruhsat talebinde bekleme süresi zorunluluğu getirilmeli, 45 gün olmalı.

“Reklam sınırlaması getirilmeli.

“İnternetten satış yasaklanmalı.

“Dizilerde sigara alkol gibi silahla ilgili buzlanma teşhir yasağı getirilmeli.

“Zorunlu eğitim getirilmeli.

“Ruhsat sonrası sağlık, saklama kuralları gibi konularda denetim getirilmeli.

“Uzun vadede polis ve asker dışında tüm sivil halkta silah edimini yasaklanmalı.”

Prof. Dr. İnceoğlu konuşmasında, cezasızlığa dikkat çekerek “Suçlar gerektiği şekilde incelenip, kovuşturulmadığında, bu durum başkalarının da benzeri suçları işlemesini teşvik edecek şekilde faillerin cezasız kaldığı mesajını verecektir” dedi.

Savacı: Eğitim programları sürdürülmeli

İletişim uzmanı Sibel Savacı, Umut Vakfı’nın misyonu ve çalışmalarını anlattığı konuşmasında, korunma-savunma amacıyla gerekli ve ihtiyaç gibi yaklaşımın bireysel silahlanma için bahane edilmemesi gerektiğini vurguladı. Yaşanan kontrolsüzlüğün büyük acıların yaşanmasına neden olduğunu belirten Savacı, “Silah edinme hakkı ve kullanımının kişilerin kendisi ve yakınları için doğru beşeri-insan ilişkileri becerisi, sağlıklı bir ruh hali, sorumluluk gerektirmektedir. Bu nedenle şiddetin her türü ve bireysel silahsızlanma için, toplumun her kesiminde eğitim programları sürdürülmelidir” diye konuştu.

“Yaşama Hak Tanıyın” ödülleri verildi

Konuşmalardan sonra “Bireysel Silahsızlanma: Yaşama Hak Tanıyın” Karikatür Yarışması’nda ödül kazananlara ödülleri sunuldu. Birincilik ödülünü kazanan Kürşat Zaman’a ödülünü Umut Vakfı Başkan Vekili Özben Önal sunarken ikinciliği kazanan Cemalettin Güzeloğlu’na Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker ile Murat Dedeman, üçüncülüğü kazanan Ahmet Levent Öztürk’e gazeteci-yazar Deniz Zeyrek, Seçiciler Kurulu ödülüne layık görülen Gülfidan Özdilek’e de ödülünü gazeteci Sedat Bozkurt verdi.

Yarışmada yaptıkları karikatürler sergilenmeye değer bulunan çocuklar Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker’le fotoğraf çektirdi

Yarışmaya katılan ve sergilenen karikatürler büyük ilgi gördü

Katılımcılar, aynı gün otelde açılan ve 49 eserin yer aldığı karikatür sergisini de ilgiyle gezdi…

İyi haftalar

Umut Vakfı

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN