Post image
“Çalma” 7 kat, “Aşırma” 700 kat arttı!

Necati DOĞRU

Dünya felsefe tarihine kalıcı çentik atmış filozoflardan Fransız J. P. Sartre‘ın “Çalma (Hırsızlık)” üzerine yazılmış bir cümlesi var. Diyor ki: “Çalan çocuk ile mastürbasyon yapan çocuk için mevcut olmak, ‘büyükler tarafından görülmek’tir. Ve bu gizli işler tenhada yapıldığına göre de çocuk açısından, mevcut değillerdir.”

Nereden aklıma geldi?

Son 11 yılda “hapishaneye düşmüşlerin suçlarına göre dökümünü” okuyordum.

2009-2019 arası:

Çalma 7 kat.

Cinayet 6 kat.

Cinsel suç 10 kat.

Uyuşturucu 11 kat.

Kaçakçılık 9 kat.

Sahtecilik 5 kat.

Yağma 11 kat.

Trafik suçu 15 kat.

Bu liste Türkiye hapishanelerinde yatan 281 bin 605 kişinin (2019 yılı) suç dökümü. Acaba “aşırma” da artış kaç oldu?

Aşırma; intihal.

Bilgi hırsızlığı demek.

Beyin ürünü çalana intihalci deniliyor ve benim tahminim; Türkiye’de aşırma son 11 yılda 700 kat arttı, ancak aşırma yapanlar hapishaneye düşmedikleri ve suç çeşidi içinde yer almadıkları için kaç kat arttığı bilinmiyor.

★★★

Aşırma modern çalma, kibar hırsızlık türüdür. Okumuş kravatlı hırsızlığı da diyebilirsiniz. Üniversitelerde çok oluyor. Başkasının yazdığı bir bilimsel makaleden, tezden, kitaptan bulguları, buluşları alıyor, kaynak göstermeden kendi bulmuş gibi doktora tezine koyuyorlar.

Doktor oluyorlar.

Sonra doçent.

Sonra profesör.

Sonra da rektör.

Sartre’ın “çalarak büyüdüğünü ve var olduğunu göstermek isteyen çocuk” tarifinde anlattığı gibi aşırmasaydı doktor olamayacaktı. Doktor olamayınca doçent de olamayacak, profesörlüğe yükselemeyecekti. Profesör olamayınca Cumhurbaşkanı’nca üniversiteye rektör olarak atanmayacaktı.

Gizlice aşırdı.

Ve rektör oldu.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ile öğretim üyelerinin “rektörler seçimle gelsin” ve tüm Türkiye’ye örnek “demokratik duruş” olsun diye başlattıkları anayasal eylemin bugün 41. gününe gelindi. Atanmış Rektör Prof. Dr. Melih Bulu’nun “aşırma yaparak doktor olduğu” da iddia edilmişti ve ne hikmetse bu ayıplı aşırmanın üzerine ne YÖK, ne Cumhurbaşkanlığı, ne muhalefet ve ne de Boğaziçi Üniversitesi’nin bizzat kendisi gitmedi.

★★★

Melih Bulu aşırdı mı?

Başta YÖK’ün ve onun başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın “soruşturma- inceleme- araştırma- gerçeği arama” başlatması ve varsa bir aşırma “Melih Bulu’yu adalet önüne çıkararak” 6 aydan 2 yıla kadar hapisle yargılanması sürecine kapı açması gerekirdi. YÖK görevini yapmış olur, aşırma varsa Boğaziçi’ni korumuş, aşırma yoksa Melih Bulu’yu lekeli olmaktan kurtarmış olurdu.

YÖK niçin bekliyor?

YÖK’ün sitesinde Melih Bulu’nun doktora tezine erişimi de engelledi. Neden? YÖK Başkanı, Melih Bulu’yu mu korumaya aldı, yoksa onu rektör olarak atayan Cumhurbaşkanı’nın kararını mı?

★★★

Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi neyi bekliyor? Melih Bulu doktora tezini Boğaziçi Üniversitesi’nde yaparak “rektör de olabilmesine” dayanak elde etti. Bir doktora öğrencisinin, tez danışmanı vardır. Bu danışmanla ortalama 2-3 yıl boyunca çalışır. Tez danışmanı doçent ya da profesör olur. Öğrencisine yol gösteri, bilimsel araştırma metodu öğretir, denetler, bilimsel ahlakı hatırlatır. Öğrencisinin yazdığı doktora tezinde “aşırma (intihal) var mı yok mu” denetler. Tez yazımı bittikten sonra 2 hoca da okurlar ve aşırma var mı yok mu bakarlar; yoksa akademik ahlaka uyuyor diye tez kabul edilir. Boğaziçi Üniversitesi’nin hocaları tezi kabul edip “Dr. Melih Bulu olma” yolunu açtılarsa; aşırmayı neden göremediler? Melih Bulu o kadar usta bir aşırma yaptı ki, bu 3 hocayı da mı uyuttu? Uyuyan hocanın üniversitede ne işi var?

Ekmek çalan hapis!

Aşırma yapan rektör!

Adaletin bu mu dünya!

(Sözcü, 14.02.2021)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN