Post image
Çevre bilinci yüksek çocuk yetiştirmenin yolu

 

Özge BİTİK

Nereden geldiğimizi ne zaman unuttuk? Ne zamandır beton yığınlarını ormanlara tercih ediyoruz? Sırtımızı doğaya ne zaman döndük?

Gitgide dijitalleşen çağda, doğayla bağımız iyice kopmuş durumda. Organik bir parçası olduğumuz doğayı artık apayrı bir yermiş gibi görüyoruz; zaman zaman mangal yapmak ya da yürüyüş yapmak için kullanılacak bir alan gibi yalnızca. İnşa ettiğimiz beton dünyada kendimizi ve köklerimizi unuttuk. İşin kötüsü çocuklarımız ve yeni nesiller de yarattığımız bu sistemde doğayı tanımadan büyüyorlar. Çocuklar doğayı bırakın, sokaklarda bile oynamıyor artık. Bilgisayar oyunlarından, telefonlardan ve tabletlerden kafasını kaldırmayan nesiller yetişiyor.

Dünya Eğitim Enstitüsü’nün yaptığı araştırmaya göre, 12 yaşına kadar doğaya ve açık hava aktivitelerine düzenli maruz kalmayan çocuklar büyüdüklerinde doğayı ve çevreyi önemsemiyorlar. İşte tam da bu nedenle çevre bilinci yaratmak için çevre eğitimi ve doğayla temas şart! Çevre eğitimi tam olarak nedir diye soracak olursanız; çevresel problemleri ve bu problemlere yönelik üretilebilecek çözümleri keşfetmeye yönelten, çevreyi korumayı ve doğa sevgisini aşılamak adına tasarlanmış sürece çevre eğitimi deniyor.

Ne yazık ki, ülkemizde ve birçok yerde çevre eğitimini sınırlı sayıda sivil toplum kuruluşu üstlenmiş durumda. Halbuki herkese bu konuda çok büyük sorumluluklar düşüyor, özellikle de okullara ve ailelere. Küçük yaştan itibaren çevre bilincinin çocuklara aktarılması oldukça önemli. “Peki nasıl?” diyorsanız, gelin doğayı önemseyen bireyler olarak neler yapabileceğimize bir bakalım:

#1 Çevre eğitimi ailede başlar

Konu ne olursa olsun, her konuda eğitimi çocuklar öncelikle ailede alıyor. Evde ebeveynlerinden ne görürlerse ve ne duyarlarsa onu uyguluyor çocuklar. Bu yüzden çocuklarınızı, ailenizdeki bireyleri ve akrabalarınızı küçük yaştan itibaren çevre ve doğa konusunda bilinçlendirin. Çevreyi korumanın önemini ve içinde yaşadığımız dünyanın doğal dengesini anlatın. Hayvan sevgisi aşılayın. Kedilerden, köpeklerden, böceklerden korkmayacak şekilde yetiştirin onları. Geri dönüşüm yapmayı öğretin. Bizlerin doğanın bir parçası olduğumuzu aktarın. Bunları olabilecek her fırsatta vurgulayın.

#2 Bol bol doğaya çıkın, açık hava aktiviteleri yapın

Şehir hayatında ister istemez doğadan kopuk bir yaşam hüküm sürüyor. Bu nedenle fırsat buldukça doğaya çıkmak gerek. Hafta sonları çocuklarınızla doğa yürüyüşlerine ya da kampa çıkın. Olabildiğince doğada yapılabilecek, açık hava aktivitelerini tercih edin. Eğer hafta sonu vakit bulamazsanız çocuklarınızla birlikte parklara gidin, piknik yapın. Çocuklarınızı izci kampı tarzı kamplara göndermek de hem gelişimleri hem de doğayı tanımaları açısından faydalı olacaktır.

#3 Talep edin

Daha önce de bahsettiğimiz gibi çevre eğitiminin okullarda veriliyor olması oldukça kritik bir nokta. Bu kadar mühim bir konunun müfredata girmesi çevre bilinci yüksek nesiller yetiştirmek açısından büyük önem arz ediyor. Bu konuda bilinçli bireyler olarak devletten, okullardan ve öğretmenlerden çevre bilincine dair derslerin ve aktivitelerin yapılmasını talep etmemiz gerek.

#4 Fırsatları değerlendirin

Evinizde saksı bitkileri varsa birkaçını çocuğunuza verip, sorumluluğu onun almasını ve bitkilere onun bakmasını isteyebilirsiniz. Benzer şekilde bahçeli bir evde yaşıyorsanız, bahçeye bazı bitkiler dikmesini isteyebilir, bahçedeki çiçeklerden birkaçını onun sorumluluğuna bırakabilirsiniz. Hatta ve hatta barınaklardan bir hayvan sahiplenebilir, böylelikle hayvan sevgisi kazandırabilirsiniz. Bu tarz görevler hem çocuğunuzun sorumluluk bilincini artıracak hem de doğaya yakınlaşmasını sağlayacaktır.

#5 Belgesel izleyin, izletin

National Geographic, Discovery channel, Animal Planet gibi kanallarda doğal yaşamı anlatan çok keyifli belgeseller yayınlanıyor. Bu tarz belgeseller hem çok şey öğretiyor hem de izlerken oldukça keyif veriyor. Ailecek her hafta bir ya da iki doğa belgeseli izleyebilirsiniz.

#6 Uyarın

Küçük yaştaki çocuklarda empati duygusu tam gelişmediğinden zaman zaman doğaya ve hayvanlara zarar verecek hareketlerde bulunabilirler. Bu oldukça normaldir. Önemli olan onları her seferinde uyarmak ve yaptıklarının neden yanlış olduğunu anlayabilecekleri bir şekilde anlatmaktır.

Umudumuz gelecek nesillerde. Bu yüzden nereden geldiğini unutmayan, doğayı tanıyan, seven ve çevreyi önemseyen çocuklar yetiştirmek çok önemli. Böylelikle çevre bilincine sahip gençlerin, liderlerin, profesyonellerin ve siyasetçilerin olduğu ve herkesin doğayla uyum içinde yaşamaya gayret ettiği bir dünyada yaşayabiliriz.

(yesilist.com, 14.08.2018)

 

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN