Post image
Çocuklar sosyal medyanın esiri olmadan

 

Sosyal medyanın esiri olmayan var mı ki?

Eminiz çok az insan var…

Elbette ki; sosyal medya çok önemli…

Çağımız dijital çağ…

Yaşam çok hızlı ilerliyor…

Ve hızla hayatımıza girdi internet, dijitalleşme…

Sosyal medyanın gücü tartışılmaz…

Sosyal medya sayesinde hiçbir şeyin saklı kalması mümkün değil… İyi şeylere ulaşmak, iyi şeyler yapmak, yapabilmek de mümkün…

Ancak sosyal medya bağımlılığı diye bir şey var…

Ki; New York’ta geçtiğimiz hafta sonu bir grup anne; sosyal medya bağımlılığından çocuklarını korumak için ayaktaydı…

Evet, evet… Anneler; çocukları için gösteri yaparak “sosyal medya bağımlılığının önlenebilmesi için yasal düzenleme” istediler…

Facebook’un ana şirketi Meta’nın Manhattan’daki ofisinin önünde ellerinde, “Çocuklar teknolojiden önce” yazılı pankartlarla toplanan anneler, büyük teknoloji şirketlerine çağrıda bulundu:

“Daha fazla kar için çocuklarımızın zamanını sömürmeyin…”

Medya Bağımlılığına Karşı Anneler (MAMA) adlı grubun kurucusu Julie Scelfo, sosyal medya şirketlerinin bağımlılık yapan algoritma yoluyla para kazanma hırsının çocukları mental olarak büyük riske soktuğu görüşünde…

Konuşmasında buna dikkat çekti Scelfo ve çocukları, gençleri çevrim içi tehlikelerden korumak için yasal düzenlemeler istedi.

2021 ‘de Facebook’ta sahte bir hesap tarafından uğradığı cinsel istismar sonucu intihar eden 15 yaşındaki Riley Potsdam’ın annesi Mary Rodee da, siyasetçilere seslenerek, büyük teknoloji şirketlerine karşı çocukların ve ailelerin korunması için gerekli önlemleri almaları gerektiğini söyledi.

Gösteriye destek veren New York Eyalet Senatörü Andrew Gounardes ise yaptığı konuşmada, teknoloji karşıtı olmadıklarına vurgu yaparak “Burada teknoloji düşmanlığı yapmak, bu konuda dalgaları denize geri itmek için toplanmadık, bütün istediğimiz çocuklarımız için daha iyi daha güvenli dijital dünya yaratmaktır” diye seslendi…

Gounardes, on yıllardır sosyal medyanın düzenlemesiz ve korunaksız şekilde var olmaya devam ettiğini, bu durumun çocukların akıl sağlığı ve gelişimini etkileyen krizleri her gün artırdığını vurguladı.

Gounardes tarafından eyalet meclisine sunulan “Çocuklar için Bağımlılık Yapıcı Yemleri Durdurma Yasası (SAVE)” adlı yasa tasarısı oylamayı bekliyor. Yasa kabul edilirse, sosyal medya platformlarının, ebeveynlerin izni olmadan 18 yaşından küçük çocuklara yönelik bağımlılık yapıcı algoritmalar kullanmaları yasaklanacak.

Ne dersiniz, bu sorun dijitalleşen dünyada hepimizin sorunu değil mi?

Hepimiz ekranların arkasında çocuklarımızın ne yaptığını merak etmiyor muyuz?

Hem de nasıl merak ediyor, onları korumak için çeşitli çarelere başvuruyor ilgili anne-babalar…

Ki; araştırmalara göre Türkiye’de 7-18 yaş aralığındaki çocukların günlük sosyal medya kullanımı 6 saate ulaşıyor… Bazıları için belki de daha fazla…

Yapılan araştırmalar çocukların birçoğunun siber zorbalığa maruz kaldığını gösteriyor. Kişiler sosyal medya aracılığıyla, gerçek hayata kıyasla daha rahatlıkla zorbalık yapabiliyorlar ve yaptıklarından kendilerini yeteri kadar sorumlu hissetmiyorlar. Üstelik gerçek hayatta alacakları tepkiden daha azına maruz kalmalarından dolayı siber zorbalığa devam ediyorlar. Bu sebeple, ekran başında daha çok vakit geçiren çocukların bu zorbalığa maruz kalma ihtimali de artıyor.

Uzmanlara göre, siber zorbalığa maruz kalan çocuklar da, durumu başkasına anlatamama ve yardım alamama sorunuyla  karşılaşabilir. Bu durumu içine atan çocuklarda ise hırçınlaşma gibi problemler gözlenebilir.

Duygusal yönden de çocukları olumsuz etkileyebilen sosyal medya uygulamaları, yanlış kullanım sonucunda depresyon tetikleyicilerinden biri haline gelebiliyor. Çocuklarda yeme düzensizliği, dikkat dağınıklığı ya da uykusuzluk gibi etkilerle ortaya çıkabiliyor. Cinsel içerikli ya da saldırganlık içeren videolar da çocuklarda travmaya neden olabiliyor. Çocuğunuzun kişilik gelişimini olumsuz etkileyebilen sosyal medya uygulamaları, ileriki dönemlerde iletişimde ve empati kurmada zorluk yaşanmasına sebep olabileceği için önemle takip edilmesi gereken konular arasında yer alıyor.

Sonuç olarak; sadece New York’ta değil her yerde sosyal medya bağımlılığına karşı yasal düzenleme yapılmalı, çocuklar için daha güvenli dijital dünya yaratılmalı diyoruz ve ilgili, yetkilileri uyarıyoruz…

İyi haftalar

Umut Vakfı

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN