Post image
Dünyada 230 Milyon Çocuğun Kaydı Yok

UNICEF dünya genelinde beş yaşından küçük her üç çocuğun birinin resmi kaydı bulunmadığını açıkladı. Doğum kaydının çocukların haklarının inkar edilmemesinin güvencesi olduğunu vurguladı.

UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) Her Çocuğun Doğumdaki Hakkı: Doğum Kaydında Eşitsizlikler ve Eğilimler başlıklı yeni araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

Dünya genelinde yapılan araştırma beş yaşından küçük neredeyse 230 milyon çocuğun hiçbir zaman nüfusa kaydedilmediğini ortaya koyuyor. Bir başka ifadeyle, dünyada beş yaşından küçük her üç çocuktan hemen hemen biri kayıtlarda görünmüyor. UNICEF Genel Direktör Yardımcısı Rao Gupta konuyla ilgili değerlendirmesinde doğum kaydının sadece bir hak olmaktan öte anlamı olduğunu söyledi. “Bu, aynı zamanda, toplumların bir çocuğun kimliğini ve varlığını daha en başında nasıl tanıyıp kabul ettiklerinin bir göstergesidir. “Doğum kaydı ayrıca çocukların unutulmamasının, haklarının inkar edilmemesinin ya da ülkelerinin kaydettiği ilerlemenin kıyılarında kalmamasının bir güvencesidir.” Rapora göre, doğumda nüfusa kaydedilmeyen ya da kimlik belgeleri olmayan çocuklar çoğu kez eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik hizmetlerinden de bu yüzden dışlanmış oluyor. Çocukların, doğal felaket, çatışma ya da sömürü gibi nedenler yüzünden ailelerinden ayrılmış olmaları durumunda bu çocukların aileleriyle yeniden birleştirilmeleri resmi belgelerin olmayışı nedeniyle daha da güçleşiyor.

Bölgesel değişiklikler

161 ülkeyi kapsayan istatistik analizlerini bir araya getiren rapor doğum kayıtlarına ilişkin en son ülke verilerini ve tahminlerini içeriyor.
Raporun verilerinden bazıları şöyle:
* Küresel olarak bakıldığında 2012’de dünyaya gelen tüm bebeklerin ancak yaklaşık yüzde 60’ı nüfusa kaydedildi. Bu oran bölgeler itibarıyla önemli farklılıklar gösteriyor.
* Doğumda kayıt oranlarının en düşük olduğu bölgeler Güney Asya ile Sahra Güneyi Afrika.
* Doğum kayıt oranlarının en düşük olduğu 10 ülke ve oranları şöyle: Somali (%3), Liberya (%4), Etiyopya (%7), Zambiya (%14), Çad (%16), Tanzanya

Birleşik Cumhuriyeti (%16), Yemen (%17), Gine-Bissau (%24), Pakistan (%27) ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti (%28).
* Çocuklar kayıtlı olduklarında bile çoğu zaman bu kaydı gösteren herhangi bir belge olmayabiliyor. Örneğin Doğu ve Güney Afrika’da kayıtlı çocukların yalnızca yarısında doğum belgesi bulunuyor.
* Küresel olarak, nüfusa kayıtlı her yedi çocuktan birinin bu kaydı gösterir belgesi yok. Kimi ülkelerde bunun nedeni, belge karşılığı alınan ücretler. Diğer ülkelerde ise doğum kayıtları verilmiyor, aileler çocuklarını kaydettiklerine ilişkin bir belgeye sahip değil.

Farklı nedenler

UNICEF’e göre kayda geçmeyen doğumlar bir toplumdaki eşitsizliklerin ve dengesizliklerin işareti. Bu olumsuzluklardan en fazla etkilenen çocuklar arasında belirli etnik ya da dinsel gruplara mensup olanlar, ücra ve kırsal alanlarda yaşayanlar, aileleri yoksul ya da eğitimsiz olanlar yer alıyor.“Korunmaya Pasaport: Doğum kaydı programlaması için bir kılavuz” başlıklı bir belge de yayınlayan UNICEF, ailelerin çocuklarını neden nüfusa kaydettirmediklerinin araştırılması gerektiğine de dikkat çekiyor.“Bunun nedenleri arasında istenilen ücretlerin aşırılığı, ilgili yasa ya da işlemler hakkında bilgisizlik, kültürel engeller ve daha fazla ayrımcılığa ve marjinalleşmeye maruz kalma korkuları olabilir.”

(bianet.org, 12 Aralık 2013)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN