Post image
Ekonominin geldiği nokta: İNTİHARLAR

 

Pandemi, ekonomide yaşanan olumsuzluklar…

Pek çok esnaf, çiftçi, çalışan iliklerine kadar hissediyor ekonomik olumsuzlukları…

İşyerini kapatmak zorunda kalanlar, işini kaybedenler, borçlarını ödeyemeyenler, kirasını ödeyemeyenler, malvarlığını, parasını kaybedenler…

Pek çok insan bu olumsuzluklar içinde yaşıyor…

Hemen her gün ekonomik kaygılar intiharlara neden oluyor… Ki, bugün de yine art arda birkaç intihar vakası medyaya düşüyor…

Ardahan’da üç çocuk babası, 39 yaşındaki çiftçi Fuat Avşar, borçlarını ve borçlarına uygulanan katmerli faizi canıyla ödemiş…

Tarım Kredi Kooperatifi ve bir bankaya 770 bin lirayı bulan borcunu ödeyebilmek için otomobilini ve hayvanlarını satmış, ama uygulanan katmerli faizleri ödemekte zorlanmış… En sonunda borçlarına karşılık hacizle karşı karşıya kalan Avşar, köyün ortasında silahı kafasına dayayıp ateşleyerek intihar etmiş…

Düşünsenize gencecik bir insan…  Büyük umutlarla işe başlıyor, güzel şeyler yapmayı hayal ediyor… Ama bir yandan banka, bir yandan çiftçiye destek olması gereken tarım kredi kooperatifi sıkıştırdıkça sıkıştırıyor, faiz üstüne faiz uyguluyor, yapılandırmaya gitmiyor, resmen gırtlağına sarılıyor…

Ve sonuç ortada… Üç çocuk babası adam borçlarına karşılık yaşama veda etmeyi seçiyor…

Avşar’ın kefili Ferhat Kaya, “200 bin liralık borcu, faizle 500 bine yaklaştı. Banka yapılandırmaya yanaşmadı. Bankalar ve Tarım Kredi Kooperatifi bunun hesabını vermeli. Çiftçinin sesini duymayan, Çiftçiyi bu tefecilere boğduran yetkililer, istifa etmeli” diyor…

Ömerağa Köyü’nde hayvancılık yaparak geçimini sağlayan üç çocuk babası Avşar, artık yok… Köy meydanında borçlarına karşılık canına kıyan Avşar, köyünde yakınlarının gözyaşlarıyla toprağa verildi.

Avşar’ın kefili ve arkadaşı Ferhat Kaya, bölgede hayvancılıkta yaşanan sorunların ve hayvan ithalatının çiftçiyi zor duruma soktuğunu belirterek isyan ediyor.

“Lanet olası hayvan ithalini soktular Ardahan’a. Çocuk gitti pahalıdan hayvan aldı. Evi barkı yoktu. Bir tane 13 dönüm arazisi vardı. Faizin üstüne faiz koydular. İş aradık, bu lanet yerde iş de yok. İş olsa da asgari ücret veriyorlar. Evi, kirası, çocukları derken” diyor ve şunları söylüyor:

“Bunun devamı gelecek, ölümler artacak. 850 üyesi olan TKK’den şu anda aktif 220 tane üye kalmış, bunlardan 50-60 tanesi lanet etmiş, kapısını açmıyor. Kalan 500 tanesi de hep icralık, herkesin hesabı blokede. Bankalar herkesin ocağını söndürdü. Ardahan’da traktör kalmadı. İnsanları perişan ettiler. Gittim birinci sınıf hayvan aldım, ahırıma koydum. Yetmedi Sırbistan’dan et ithal ettik. TKK’ye diyoruz ki bizim borcumuz var. Buna karşılık arpa, buğday verelim. Lanet olsun, dışarıdan arpa ithal ettiler. Devlet neden bize sahip çıkmıyor? Bana olmayan devleti neyleyeyim?”

Bu alay da bir kez daha gösteriyor ki; çiftçilerin büyük çoğunluğu mağduriyet yaşıyor… Girdi maliyetleri sürekli artarken ürünleri para etmiyor, borçlarını ödemekte zorlanıyor… Ve bankalar, Tarım Kredi Kooperatifi kıskacı çiftçileri canından bezdiriyor… Tüm olumsuz koşullara rağmen üretime devam etmeye çalışıyorlar, ancak borç yükü altında eziliyorlar. Evlerine, tarlalarına, traktörlerine haciz geliyor. Bırakın borçlarını ödemeyi, borçlarının katmerlenmiş faizlerini bile ödemekte  zorlanıyorlar…

Bu ülkeyi yönetenlerin artık canıyla borcunu ödeme noktasına gelen çiftçilerin sesini duyması, bu sorunun çözümünde onlara destek olabilecek yeni önlemler alması gerekiyor…

Evet ekonomik gerçeklik herkesi zorluyor…

İzmit Kuruçeşme Doğan Mahallesi’nde ise 43 yaşındaki Yusuf Kırtay sözleşmeli olarak çalıştığı işten çıkarılınca evde kendini asmış… Kırtay’ın iş bulamadığı ve maddi sıkıntı yaşadığı belirtiliyor…

İstanbul Kağıthane’de de, üniversite öğrencisi 22 yaşındaki M.S., son zamanlarda sık sık rastladığımız kripto para mağdurlarından… 22 yaşındaki genç, kripto paradan zarar ettiği bilgisini sosyal medya hesabından paylaşarak yaşamına son verdi.

Yaşam umutlarımızın artması dileğiyle

İyi haftalar

Umut Vakfı

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN