Post image
Geçim sıkıntısı esnafı bunalıma sürükledi
AYDINLIK / ANKARA

Ekonomik kriz ve Kovid-19 salgını önlemleri nedeniyle esnafların bunalımda olduğu, son bir yılda 51 esnafın yaşamına son verdiği bildirildi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi ve CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, esnafın pandemiye ekonomik kriz ortamında yakalandığına dikkat çekerek, yaşanan geçim sıkıntısının ciddi bunalıma yol açtığını söyledi. Budak, “Son bir yıl için geriye dönük bir tarama yaptığımızda ne yazık ki 51 esnafımızın canına kıydığını gördük. Bu demektir ki geride bıraktığımız bir yılda, ayda ortalama 4 esnafımız yaşamına son vermiş. Geçim sıkıntısı esnafı çaresizlik içinde yanlış kararlara sürüklüyor. Ama iktidar bu imdat çığlığını görmezden geliyor” dedi.

Dükkanı açamayan, açsa bile koşullar nedeniyle siftah yapamayan, kirasını ve faturalarını ödeyemeyen esnaftan istisnasız şekilde vergi alınmaya devam ettiğini kaydeden Budak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi verilerine göre 2020 yılında en az 99 bin 588 esnaf meslekten ve sicilden terkini gerçekleştirerek kepenk kapattı. Yani geçinmeyi bir kenara bırakın tenceresini kaynatmaktan mahrum kalan esnaf, borç batağının altında ezildi.

PEK ÇOK ESNAFIMIZ CANINA KIYDI

Bunun acı yansımalarını ne yazık ki görmeye başladık Geriye donuk yaptığımız çalışmaya göre son bir yılda 51 esnafımızın bunalıma girerek yaşamına son verdiğini gördük. Mersin’den Samsuna, Gaziantep’ten Antalya ya, Denizli’den Batman a farklı iş kollarında çalışan pek çok esnafımız canına kıydı. Elbette bu intiharların altında başka nedenler de olabilir ama en önemli nedenin ekonomik sıkıntılar olduğu da kuşku götürmezdir.”

‘İŞLETMECİMİZİ SAHİPSİZ BIRAKTIK’

Salgın sürecinde Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle kullandırılan kredilerin faizlerinin yüzde 5’ten yüzde 8.5’a yükseltildiğini hatırlatan Budak, bankalar aracılıyla verilen kredilerin yapılandırılmasına da değindi. Budak şunları söyledi:

“48 ila 60 aya yayılan kredilerin 12 aydan daha uzun süreyi bulan taksitleri ödenemediği için bu taksitler geri kalan aylara faiziyle birlikte eklenecek. Önümüzdeki temmuz ayından itibaren taksit tutarlarının çok daha yüksek olmasına yol açacak bu ertelemeler nedeniyle esnaf gelecek dönemlerde yine yüksek taksit ödemeleriyle karşı karşıya kalacak. Oysa komşu ülke Bulgaristan bile tüm mikro ve küçük ölçekli işletmelere bin 500 ila 5 bin avro, orta ölçekli işletmelere ise 15 bin ila 75 bin avro hibe desteği verdi. Çekya’da sektör ayrımı yapılmaksızın 2020 yılının 3. çeyreği için kira ödemelerinin yarısını devlet karşılıyor. Ama biz işletmecimizi, esnafımızı sahipsiz bıraktık.”

(Aydınlık, 14.02.2021)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN