Post image
“Gençlerdeki öfke, depresyon habercisi olabilir”

Gençlerde görülen depresyon belirtilerinin yetişkinlerde görülen belirtilerden farklı olabileceğini belirten uzmanlar, bilhassa öfke hissinin öne çıktığını vurguluyor. Ergenlik devrinde riskli davranışların arttığına dikkat çeken uzmanlar, intihar eğilimlerine karşı dikkatli olunması ikazında bulunuyor. Çocuğun ebeveynleri ile olan alakasının kıymetine dikkat çeken uzmanlar, çocuğa gereksinim hissettiği anda yanında olacağı iletisinin verilmesini öneriyor.

Gençlerdeki depresyon belirtilerinin, yetişkinlerde görülen depresyon belirtileriyle farklılık gösterebildiğini kaydeden Uzman Psikolog Serkan Elçi, en büyük farkın öfke olduğunu söyledi.

Elçi, “Yetişkinlerde depresyon belirtileri ortasında mutsuzluk, keyifsizlik tahminen de ağlama görülürken, gençlerde gördüğümüz depresyon belirtilerindeki en büyük fark bu sefer kendisini öfke ile de gösterebiliyor. Öfkelendiği vakitlerin denetiminde zahmet çeken gençler, yansılarını daha somutlaştırarak vermektedir. Yetişkin formumuz öfkeyi kabul edilebilir bir his olarak görürken, gençlerde tepkisel davranışların da bulunması mümkündür. Hissetmiş oldukları keder, telaş, mutsuzluk yahut ümitsizlik üzere hisler da öfkeli davranışlarla kendini gösterebiliyor, bu sefer aileler de çocuklarının hislerini anlamakta zahmet çekiyorlar” dedi.

Genç bu devirde birçok duyguyu bir ortada yaşayabiliyor

Bilhassa ergenlik periyodunda bireyin çeşitli hisleri bir ortada yaşadığına dikkat çeken Uzman Psikolog Serkan Elçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu periyotta gençler, bir olay üzerine hem keder hem öfke hem de telaş hissedebilir. Bu durum, hangi hissin hangi davranışa uygun olduğunu şimdi yapılandıramamasından ve var olan fizyolojik değişimleri şimdi kabullenememesinden kaynaklanıyor. Hem kendi vücudu ile yine tanışmak hem de dış dünya ile olan münasebetlerini yine yapılandırmakla meşgul oluyorlar. Bu periyotta hayatıyla ilgili meslek seçimi üzere kıymetli kararlar da vermekteler. Hangi mesleği yapacağını, hangi alana yöneleceğini belirleyeceği bir periyottan bahsediyoruz. Hayli şiddetli geçen bu süreçte alışılmış ki gençlerin depresif belirtiler göstermesi epey mümkündür.

Ağır depresyonda intihar riskine dikkat!

Ağır depresyonda gencin intihara dahi yönelebileceği ikazında bulunan Uzman Psikolog Serkan Elçi, “Gençlik devrinde zihin ve hormonların farklı çalışması nedeniyle intihara yönelme gündeme gelebilir. Bu periyotta çocukların ve gençlerin ebeveynleri olarak onların daima olarak yanında olmak elbette kıymetlidir lakin çocuğun muhtaçlığı olduğu vakit ya da muhtaçlık duyduğu anda anne ve babasına ulaşabilmesi epey değerlidir” diye konuştu.

Ruhsal muhtaçlık ömür uzunluğu sürüyor

Gencin çocukluk devrinden çıkıp ergenlik devrine girdiği vakit fizikî olarak anne ve babasına gereksinimi kalmamasına rağmen ruhsal muhtaçlığın ömür uzunluğu sürdüğünü söz eden Uzman Psikolog Serkan Elçi, “Gencin anne ve babasına olan ruhsal muhtaçlıkları ömür uzunluğu devam etmektedir. Daima olarak ‘Bir sıkıntının mi var? Sorunun mu var? Anlatmak ister misin? Günün nasıl geçti? Hiçbir şey paylaşmıyorsun’ gibi telaffuzlar yerine, ‘Sen her gereksinim duyduğunda ben senin yanındayım, konuşmak istediğin her ne var ise ben daima buradayım’ bildirisini çocuğa vermek gereklidir” dedi.

Kendi vücudu ve kendi hayatı hakkında karar vermek istiyor

Ergenlik devrinin özel şartları nedeniyle bu periyotta depresyonda olan bireyin kendine ziyan verme ihtimalinin arttığını kaydeden Uzman Psikolog Serkan Elçi, “Buradaki temel sebep ise ‘Beden benim vücudum, hayat benim hayatım’ demeye başlıyorlar. Bu kanılarla birlikte ailesinin karşı geldiği şeyleri yapmaya başlayabilir. Bu da aslında ailesine karşı gelmekten çok, kendi vücudu ve kendi hayatının kararlarını kendi vermek istediğinden kaynaklanmaktadır” diye konuştu.

Uzman Psikolog Serkan Elçi, bu nedenle bilhassa ebeveynleri tarafından ergenlik ve gençlik devrinde çocuğa gereksinim duyduğu her an yanında olmak ve ona yol arkadaşlığı etme bildirisinin verilmesi gerektiğini vurguladı.

(BHA, 25.03.2022)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN