Post image
Havalı silahlar PttAVM’de bile satılıyor: ‘Ruhsat altına alınması gerek’

 

Oğulcan ÖZGENÇ

ANKARA – Ciddi yaralanmalara ve ölüme sebep olan havalı silahlar internet sitelerinde satılıyor. Kamu kurumu PTT’nin PttAVM’sinde de satış var. Uzmanlar, bu silahların daha kapsamlı yasal düzenlemelere tabi olması ve ateşli silah sayılması gerektiğini belirtiyor.

Genellikle hobi ve eğlence amacıyla kullanılan havalı tabancalar ve tüfekler internet üzerinden çeşitli platformlar aracılığıyla satılıyor. Hava basıncı ile çalışan söz konusu silahlar, ciddi yaralanmalara ve ölüm riskine sebep olmasına rağmen Türkiye’deki mevzuat gereği ateşli silah kategorisinde değil. Uzmanlar bu silahlara ilişkin kapsamlı yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

İNTERNETTEN KOLAYCA SATIN ALINABİLİYOR

Havalı tabanca ve tüfekleri av malzemeleri satan mağazalardan satın almak mümkün. Söz konusu silahlar, PTT’nin ve avcılık malzemeleri satan firmaların çevrimiçi satış platformlarında da yer alıyor.

 

 

YASAL DÜZENLEMEYE GÖRE ATEŞLİ SİLAH DEĞİL

Peki yasal mevzuatın bu silahlara ilişkin düzenlemeleri ne diyor?

Havalı tabanca ve tüfeklere ilişkin mevzuat, 2521 sayılı Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanun. Kanuna göre sıkıştırılmış hava yardımıyla saçma atabilen bu silahların kullanımı için ruhsat şartı yok. Türkiye’de havalı tüfek veya tabanca almak isteyen kişi, av tüfeği satan mağazalardan veya çevrimiçi platformlardan bunları satın alabiliyor. Havalı silahlar dışında kalanlar için aranan, bulunulan bölgenin en büyük mülkiye amirinden alınacak satın alma belgesi bu silahların alımında aranmıyor. Türkiye mevzuatına göre bu silahları almak için tek şart 18 yaşını doldurmuş olmak. 18 yaşının altındaki sporcular ise veli izni ile bu silahları edinebiliyor.

Bununla beraber havalı tabanca ve tüfeklerin avda ve yerleşim yerlerinde kullanılması yasak. Ancak kanundaki düzenlemeye göre; bu silahlar faturası ile birlikte kılıf veya çantası içerisinde taşınabiliyor. Taşınması bu biçimde gerçekleştirilmediği takdirde Kabahatler Kanunu gereği idari para cezası uygulansa da silahların ölümcül olduğu ve ciddi yaralanmalara sebep olduğu pek çok örnek var.

UMUT VAKFI: ATEŞLİ SİLAH KAPSAMINA ALINMALI

Uzmanlar havalı tüfek ve tabancaların ölümcül olabileceğine dikkat çekerek daha kapsamlı yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Akcan, havalı tüfek ve tabancaların yaygın olarak kullanıldığını söyledi. Söz konusu silahların internet üzerinden satışına ilişkin değerlendirmede bulunan Akcan, “Devlet bu silahların kargo yoluyla teslimine bir yasaklama getiriyordu ama bir türlü yapamadı. Maalesef silah edinimini yasada en ufak bir boşluk bıraktığınızda internet siteleri üzerinden talep oluşturuluyor. Biz vakıf olarak bunların karşısındayız ama devletin buna çözüm üretmesi gerekiyor. Hem harç bedeli olarak hem de ruhsatı altına alıp kontrol etmesi lazım. Buradaki en önemli şey, havalı tabanca ve tüfekler ateşli silah kapsamına alınmalı. Bu halde daha detaylı ruhsatlandırma gerçekleştirilebilir” dedi.

(artigercek.com, 21.05.2023)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN