Post image
Medyada 5 bin 515 nefret söylemi

Demet ARAN

ANKARA (Anayurt) – Hrant Dink Vakfı (HDV), Medyada Nefret Söylemi ve Ayrımcı Söylem 2019 Raporunu yayımladı. Raporda yer alan bilgilere göre 2019 yılında yazılı basında 80 farklı grubun hedef alındığı toplam 4 bin 364 köşe yazısı ve haber yayımlandı. Bu içeriklerde 5 bin 515 adet nefret söylemi tespit edildi.

HDV’nin raporuna göre, nefret söylemlerinin en çok hedefi olan grup 803 nefret söylemi ile Ermeniler oldu. Ermenilerden sonra gelen nefret söylemlerinin hedefi olan gruplar ve haklarındaki nefret söylemi içeriklerinin sayısı şöyle: Suriyeliler hakkında 760, Yunanlar hakkında 754, Yahudiler hakkında 676, Rumlar hakkında 603 ve Hristiyanlar hakkında 334 nefret içerikli metin yer aldı.

Raporda medyadaki nefret söyleminin, güncel gelişmelerle paralellik gösterdiği de tespit edildi. Örneğin Taksim’de yılbaşı kutlamasında Hristiyanlara yönelik, Ege Denizi’nde mülteci botlarının batmasında Yunanlara yönelik, Fransa’nın 24 Nisan’ı Ermeni Soykırımını Anma Günü ilan etmesinde Ermeniler ve Fransızlara yönelik, Yeni Zelanda’da iki camiye yönelik ırkçı saldırıda Hristiyanlara yönelik nefret söylemlerinin arttığı tespit edildi.

SURİYELİLERE DÖNÜK NEFRET SİSTEMATİK

Rapora göre Suriyeli mülteciler sistematik olarak cinayet, hırsızlık, taciz gibi adli olaylarla anılarak potansiyel suçlu olarak kodlandı ve güvenlik sorunları ve terörle özdeşleştirilirken Türkiye’deki olumsuz ekonomik koşullarla işsizliğin sorumlusu olarak gösterildi ve Türkiye’nin demografik yapısına yönelik bir tehdit, rahatsızlık ve gerginlik kaynağı olarak yaftalandı.

YEREL MEDYADA NEFRET DAHA FAZLA

Nefret söylemlerinin yüzde 49’u ulusal mecralarda yer alırken yüzde 51’i yerel medyada tespit edildi. En çok nefret söylemi tespit edilen ilk 5 gazete nefret içeriği bulunan içerik sayılarıyla birlikte şöyle: Yeni Akit 263, Yeniçağ 155, Diriliş Postası 131, Milli Gazete 123, Milat 118. Ne yazık ki gazetemizde de 38 nefret söylemi barındıran içerik tespit edildi.

En çok nefret söylemi tespit edilen gazetelerin en çok hedef aldıkları gruplar şöyle: Yahudiler, Yunanlar, Ermeniler, Hristiyanlar, gayrimüslimler, Batılılar, Suriyeliler, Rumlar, Çinliler, ateistler ve deistler.

(Anayurt, 19.09.2020)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN