Post image
Mutluluğun sırrı gende!

DIŞ HABERLER SERVİSİ – Mutluluk, ruh halinin ötesinde genlerle bağlantılı olabilir mi? Bulgar araştırmacılara göre bu sorunun cevabı ‘evet’. Varna Üniversitesi araştırmacılarına göre genler, ulusal düzeyde mutluluğu doğrudan etkiliyor.

Bulgaristan’daki Varna Üniversitesi araştırmacıları, mutluluğun genlerle bağlantılı olduğunu açıklarken, genlerin yalnızca kişisel düzeyde değil ulusal düzeyde de mutluluğu etkilediğini savunuyor. Araştırmacılara göre, mutlu olmak ya da olmamak, ülkelerin refah seviyesi ya da güvenliğine değil, vatandaşların genlerine bağlı.

Sağlıktan daha belirleyici

mutlulukÜniversitede yapılan deneyler sırasında, küresel düzeyde yapılan mutluluk araştırmaları incelendi. Daha sonra bu veriler zevk duyusunu artırırken acının azalmasını sağlayan ‘anandamide’ maddesini düzenleyen gen varyantı ‘A allele’ ile karşılaştırıldı. Sonuçlarda, genin yaygın olarak görüldüğü toplulukların mutluluk sıralamasında da üstlerde olduğu ortaya çıkarıldı. Araştırmacılara göre, bu gen, ülkelerin mutluluk seviyelerinde, zenginlik, istikrar hatta sağlıktan bile daha belirleyici. Araştrıma ekibinden Michael Minkov, ‘ülkelerin mutluluk düzeyinin sanılanın aksine zenginlik veya refah düzeyiyle bağlantılı olmadığını’ belirtirken mutluluğun, ülke vatandaşlarının ‘A allele’ gen varyantıyla ilintili olduğunu belirledi.

En mutlu ülke Meksika

Minkov, mutluluk ve güvenlik arasındaki korelasyonun ters olduğunu belirtirken “Dünyada en çok cinayet ve soygun vakalarıyla karşılaşılan yerler Latin Amerika’nın kuzeyi ve Sahra-altı Afrika. Ancak en mutlu insanlarda bu bölgelerden çıkıyor” dedi. Nijeryalılar’ın Almanlara oranla daha mutlu olmasının nedeni olarak da ‘A allele’ geni gösterildi.

Yapılan araştırmalarda dünyanın en mutlu ülkesinin Meksika olduğu belirlenirken, Gana, Nijerya, Kolombiya, Venazuela ve Ekvator, onu takip etti. Mutluluk geninin en az görüldüğü ülkeler ise Irak, Ürdün, Çin, Tayland ve Tayvan olarak açıklanırken burada yaşayanların kendilerini ‘mutsuz’ olarak tanımlamalarına dikkat çekildi.

Kuzey Avrupa ise mutluluk geninin yaygın olarak görüldüğü bölgeler arasında yer aldı.

(Milliyet, 16.01.2016)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN