Post image
Mutsuz evlilik, şiddet ve depresyon

 

Joanne K. Rowling 1965 yılında İngiltere’de doğdu. Disiplinli ve Katolik bir ailenin ilk çocuğuydu. Yazma tutkusu daha 6 yaşındayken başlamıştı ve ilk hikayesini kız kardeşi için yazdı.

18 yaşında Exeter Üniversitesi’nde Fransızca bölümüne girdi. Mezun olduktan sonra sekreter olarak çalışmak üzere Londra’ya taşındı. Sonra Portekiz’e taşınarak, ingilizce öğretmenliği yapmaya başladı. Bir süre sonra gazeteci Jorge Arentes ile tanıştı ve evlendi.

Sorunsuz geçen birkaç ayın sonunda işsiz kalması yüzünden sıkıntı yaşayan eşinden şiddet görmeye başladı. 1993 yılında bir kız çocukları oldu. 1995 yılında boşandılar. Boşanmanın ardından annesinin de ölümüyle birlikte ciddi bir depresyona girdi. Bu yüzden işine ara verildi.

HARRY POTTER DOĞDU

Tek geçim kaynağı işsizlik maaşı olan Rowling, üst üste gelen bu olaylar sebebiyle sık sık intiharı düşünse de buna teşebbüs edemedi. Tekrar İngiltere’ye dönmeye karar verdiğinde, Manchester’dan Londra’ya yaptığı bir tren yolculuğundayken, Harry Potter karakteri zihnine düşmüş ve 3 bölümünü bitirmişti.

Uzun bir zaman sonra ilk kitabı olan ‘Harry Potter ve Felsefe Taşı’nı, şimdi bir Çin lokantası olan Nicolson’s Cafe’de tamamladı. Tam 12 yayınevine başvurdu fakat reddedildi.

O yayınevleri arasında Bloomsbury de vardı. Yayınevinin yönetim kurulu başkanının kitabı okuttuğu 8 yaşındaki kızının, kitabın ilk bölümünü çok beğenmesiyle kitap basıldı.

Kısa bir süre sonra da satış rekoru kırarak en çok satanlar listesinin başında yer aldı. Rowling’in kitapları dünya çapında 400 milyonun üzerinde satıldı. Kitaplar sinemaya uyarlandı ve çıkan filmler gişe rekorları kırdı. Tüm bunlar Rowling’i milyarder olan ilk kadın yazar yaptı.

(Posta Ek, 17.07.2020)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN