Post image
Netflix’in İskender’ini neden sevdik?

 

Makedon İmparatoru İskender‘in MÖ 4. yüzyıldaki görkemli hayatını anlatan Netflix belgesel draması Alexander: The Making of a God bir kaç haftadır en çok izlenenler listesinde ilk üçteki yerini koruyor.

Belgesel dramaya duyulan bu ilgi İskender’in bugün bile pek çok lidere ve yöneticiye ilam kaynağı olmasının yanı sıra yapımın görkemli canlandırma sahneleri ve izleyeni sıkmayan dildeki uzman görüşlerinden kaynaklanıyor.

Çekimleri Fas’ta gerçekleştirilen, Buck Braithvvaite‘in İskender’i, Mido Hamada‘nın Pers kralı Darius‘u canlandırdığı dizide İskender’in annesi Olympia‘ya ise Kosha Engler hayat veriyor.

Yapımın kilit sorusu “2000 yıl sonra Alexander’ı neden merak ediyoruz?”un yanıtları uzman bilim insanlarından geliyor.

Kahire Amerikan Üniversitesi’nden Dr. Salima ikram “Alexander tarihin en pırıltılı yaşam hikayelerinden biridir” diyor.

Galler Cardiff Üniversitesi’nden Prof. Lyod Llevvellyn-Jones ise “O tarihin gördüğü en önemli askeri dehalarından birisiydi. Aynı zamanda iyi bir şairdi, bilim adamıydı, mucitti ve bir imparatorluğun mimarıydı” diye ekliyor.

Yapım; İskender’in babası II. Philippos‘un bir düğünde muhafızı (Tarihçilerin önemli bölümü bu cinayette İskender’in yeni karısından sonra bir kenara itilen ve oğlunun taht ihtimalinin azalmasından endişe eden annesi Olympia’nın parmağı olduğu görüşünde) tarafından öldürülmesi ile başlıyor. İskender, babasının yerine kral olur olmaz ordusuyla yollara düşüyor. Amacı babasının hayal ettiği Asya’ya intikam seferini gerçekleştirmek.

Netflix’in belgesel draması hikayenin bundan sonrasına yoğunlaşıyor.

İskender’in Perslerle Granikos (Biga Çayı) kenarında ilk çarpışmasının zaferle sonuçlanması… Issos’ta (Hatay/ Erzin) aldığı ikinci zafer… Tyros (Sur) kentini alması ve Mısır’ın ele geçirilip burada Aleksandreia kentinin kurulmasını adım adım anlatıyor.

Bu noktada yapımda yine bir uzmana başvuruluyor. Mısır’da adını verdiği Alexandrea şehrinde devam eden kazı çalışmalarını yöneten arkelog Calliope Limneos-Papakosta İskender’in sarayını bulmak için yaptıkları kazıları anlatıyor.

Ve dramada sıra geliyor Perselerin kalbini ele geçirmeye…

Artarda Babil, Susa ve Persepolis gibi eski Pers başkentlerini ele geçirince İskender’in “intikam seferi” sona ermiş oluyor.

(Oksijen O2, 09.02.2024)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN