Post image
Papa’dan dünyaya çağrı: Yapay zekayı yavaşlatın

 

Papa Leo, hükümetlere yapay zekâ sistemlerinin geliştirilmesini yavaşlatma çağrısında bulundu.

Papa, bu teknolojilerin dezenformasyonu yaydığı, çatışmaları körüklediği ve dünyayı sonu gelmeyen bir savaşın eşiğine sürükleme riski taşıdığı uyarısında bulundu.

Tarihin ilk ABD’li Papası olan Leo, yapay zekâ verilerinin mülkiyetinin yalnızca özel şirketlerin eline bırakılmaması gerektiğini savundu. Siyasetçileri işçilerin haklarını korumaya ve çocukları bu teknolojinin zararlarından uzak tutmaya çağıran Papa, yapay zekâ devleri arasındaki körü körüne rekabetin de dizginlenmesini istedi.

Papa Leo, “Magnifica Humanitas” (Muhteşem İnsanlık) başlığını taşıyan metinde, “İhtiyacımız olan şey, her şeyin hızlandığı bir dönemde süreçleri yavaşlatma iradesine sahip, daha aktif bir siyasi müdahaledir” dedi.

Papa, ayrıca “sağlam yasal çerçeveler, bağımsız denetim mekanizmaları, bilinçli kullanıcılar ve sorumluluktan kaçmayan bir siyasi sistem” çağrısında bulundu.

 

“YAPAY ZEKA BİR ÖLÜM ARACINA DÖNÜŞTÜRÜLMEMELİ”
Papa 14. Leo, yapay zekanın sadece günlük yaşamı değil, savaşların doğasını da kökten değiştirdiğine dikkat çekti. İnsan kontrolünden çıkan otonom silah sistemlerinin ve algoritmaların manipülasyonunun büyük bir risk oluşturduğunu belirten Papa, “Kilise nükleer silahsızlanma için nasıl çalıştıysa, yapay zeka da artık silahsızlandırılmalıdır. Onu tahakküm, dışlama ve ölüm aracına dönüştüren mantıklardan arındırmalıyız” dedi.

 

Papa, Kilise’nin kölelikteki rolü için özür diledi

Papa, savaş ortamında yapay zekânın her türlü kullanımının “en katı etik sınırlamalara tabi olması gerektiğini” vurgulayarak, öldürme kararlarının yapay zekâ sistemlerine bırakılmasının kabul edilemeyeceğini ifade etti.

Papa Leo, yapay zekâ sistemlerine değinmeden önce, Katolik Kilisesi’nin sosyal adalet konusundaki yüzyıllara dayanan öğretilerinden bahsetti.

Papa, özellikle Sanayi Devrimi sırasında işçilerin ücretlerinin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi çağrısında bulunan ve 1891’de yayımlanan ünlü genelgenin yazarı 13. Leo’ya atıfta bulundu.

Papa 14. Leo, yapay zekâ sistemlerinin bakımını yapanların ve yapay zekânın kullanıldığı bilgisayar ile akıllı telefon gibi cihazları üreten fabrika işçilerinin maruz kaldığı durumu “modern köleliğin yeni biçimleri” olarak nitelendirerek kınadı.

Papa ayrıca, Katolik Kilisesi’nin transatlantik köle ticaretini 19. yüzyıla kadar güçlü bir dille kınamadığını itiraf ederek kişisel bir özür diledi:

Bu durum, Hristiyan hafızasında bir yaradır. Bunun için, Kilise adına içtenlikle af diliyorum.

(Independent Türkçe, 25.05.2026)

 

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN