Post image
Psikiyatrik tedavide ön koşul dostluk

 

Aralık 2024’te 94 yaşında hayata veda eden İtalyan psikiyatr Eugenio Borgna Novara’nın Maggiore Hastanesi’nde Psikiyatri Başhekimi, Milano Üniversitesi Sinir Hastalıkları ve Zihinsel Hastalıklar Kliniği’nde öğretim üyesi olarak uzun yıllar hizmet verdi.

2005’te yazdığı, Yapı Kredi Yayınları (YKY) tarafından 2015’te Türkçeye kazandırılan «Bekleyiş ve Umut» kitabıyla Bagutta Ödülü’nü alan Borgna’nın 2022’de yazdığı «Dostluk Üzerine» kitabını Şubat 2025’de gene Meryem Mine Çilingiroğlu çevirisiyle YKY yayımladı.

Pandemi sürecinde yazılan «Dostluk Üzerine», 1963’te Novara Psikiyatri Hastanesi’nin kadınlar bölümünün müdürü olarak atanan, orada tıbbi kısıtlama ile zorlayıcı tedavilerin kullanımını yasaklayan, hastalarla diyaloga dayalı alternatif tedavi yaklaşımını başlatan Borgna’nın deneyimlerine dayanıyor.

 

 

Kronik psikiyatrik hastalıkları olan bireylerin uzun yıllar, toplumdan tecrit edilmiş biçimde hastanelerde yatmasının sona ermesi anlamına gelen Basaglia Yasası’nın İtalya’da 1978’de yürürlüğe girmesi için mücadele eden Franco Basaglia’nın ilkelerinin destekçisi ve uygulayıcısı olan Borgna, özellikle şizofreni ile depresyon konularında önemli kitaplar kaleme aldı.

O, tüm kitaplarının sürekli diyalog kurmakla, kabul etmekle, anlamak ve yeniden değerlendirmekle meşgul olduğu delilikten filizlendiğini açıklayarak; «O engin acısıyla delilik kırılgandır. Onu anlamsız bir deneyimden ibaret sayan önyargıdan kurtulmamız, saygıyla karşılamamız ve içinde barındırdığı haysiyeti, dinlenilme ve diyalog özlemini tanımamız gerekmektedir… Tedavi eden kişiyle tedavi edilen kişinin arasındaki dostluk bazen intiharı arzu eden, yalnız ve umutsuz bir kimsenin sahip olduğu yegâne can simididir» diyor.

Psikiyatrik tedavide tedavi eden kişinin sözlerinin ilaçlara eklenen büyük bir güç olduğunu, tedavinin ön koşulunun dostluk ve incelik olduğunu savunan Borgna, «Bir tek kişiye bile yardım etmek ve yeniden umut vermek hayatımıza anlam vermeye yeter» sözleriyle bu diyalogun tedavi eden için de ufuk açıcı olduğunu örneklerle açıklıyor.

(Herkese Bilim Teknoloji, 07.03.2025)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN