Post image
Silahlanma yaşı 12’ye kadar düştü

Bireysel silahlanma her geçen gün artarak güvenlik zafiyetini bir kez daha ortaya koyuyor. Umut Vakfı Yöneticisi Akcan, “Bireysel silahlanmaya karşı 112 gibi acil bir ihbar hattı oluşturulmalı ve kamu spotu hazırlanmalı” dedi.

 

İlayda KAYA

Bireysel silahlanma, ülkemizde giderek artan bir güvenlik sorununa döndü. Seçim, düğün, şampiyonluk gibi “sokak kutlamaları’nda” uzun namlulu silahlarla ateş açılması sonucu onlarca insan ‘yorgun mermilerle’ hayatını kaybederken, silah kullanım yaşının 12’ye kadar düştüğü belirlendi. Bunun son örnekleri ise Trabzon’da ve Ağrı’da yaşandı. Ortahisar ilçesindeki oturduğu sitenin parkında oyun oynayan 9 yaşındaki Kerem Can Özdemir, başına isabet eden yorgun mermi ile ağır yaralandı. Ağrı’nın Tutak ilçesinde düğünde atılan kurşun ile başından yaralanan eski Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’ın yeğeni Ali Sayan da yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatrist Ayhan Akcan, bireysel silahlanmaya karşı cezasızlık politikasının son bulması gerektiğini söyleyerek detaylı çalışmalar yapılması yönünde uyardı. Ayhan Akcan, BirGün’e yaptığı açıklamada bireysel silahlanmaya ilişkin şunları söyledi:

“Bireysel silahlanmaya karşı maalesef zorlaştırıcı bir sistem yok. Dolaylı yoldan bilgi de, eğitim de verilmiyor. Kamu spotu da verilmiyor. İnsanlar maalesef bu düğün dernek, açık hava toplantıları ya da şampiyonluk kutlamalarında, seçim kazanıldığında silahlarıyla havaya ateş ediyor. Kültürel olarak bir marifet olarak görüyorlar. Silahla ateş açan suçlu ama bir sistem işlemiyor. O yorgun mermiyle de maalesef insanlar ölüyor, yaralanıyor. Çözüm üretilmiyor. Asayiş ve adli olarak bir gelişme yok. Aksine cezasızlık üretiliyor.”

DÜĞÜN TİMLERİ KURULMALI

Bireysel silahlanmaya karşı alınması gereken iki önlem olduğunu kaydeden Akcan, “112 gibi bir acil ihbar hattı oluşturulmalı. Jandarma bazen sosyal baskıdan dolayı ateş açanı bilmesine rağmen bir şey yapmıyor. Sadece silah atışına karşı ihbar hattı oluşturulmalı ve CİMER gibi kayıt açılıp bu sürecin üstüne gidilmesi lazım. Bir diğer alınması gereken önlem ise kamu spotu. Havaya ateş açıldığında, o hızda ve tehlikede merminin indiğini bilmeyen insanlar var. Havaya ateş açıldığında merminin havada kaybolduğunu düşünen insanlar oluyor. Bunun böyle olmadığını anlatmak gerekiyor” dedi.

Akcan, ‘düğün TİMleri’ kurulması gerektiğini de söyleyerek “Motorize polis birlikleri, açık havada toplantılar yapıldığında o konvoyu takip etmesi gerekiyor. Bu timi görmek de insanlar, için caydırıcı olacaktır ve ateş açılmasını önleyecektir” diye konuştu.

 

 

***

AKRAN CİNAYETLERİ ARTTI

Bireysel silahlanma yaşının 12’ye kadar düştüğünü söyleyen Akcan, “Hukuk kültürü yok. Canı yanan çocuğa silah verip çözüm arıyor ve dolaylı yoldan yaş grupları da düşüyor. Büyükler çocukları özendiriyor. Çocukların bulunduğu yerde silah bulundurmak riskli. Bu bilinçsizlik akran cinayetlerini artırıyor. Bir de intiharlarda da ikinci sıklıkta silah kullanılıyor ki ebeveynin evde bulundurduğu silahı kullanıyorlar. Bireysel silahlanmaya yönelik uyarılarda bulunulmasında fayda var” ifadelerini kullandı. Öte yandan Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, 2022 yılında toplam 3 bin 352 çocuk, “Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun” kapsamında hâkim karşısına çıkarıldı.

(Birgün, 13.06.2023)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN