Post image
Suriye savaşının sonucu: İntihar ve işsizlik

Tamer Arda ERŞİN

ANKARA – Hatay’da “Çocuklarım aç” diyerek intihar eden Adem Yarıcı ile ilgili konuşan CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, ildeki işsizliğin yüzde 37’nin üstüne çıktığını açıkladı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) verilerine göre Ocak ayında 112 işçi iş cinayetlerinde öldü. Türkiye’de iş cinayetleri sürerken Hatay’dan işsiz bir babanın ölüm haberi geldi. Bir süredir işsiz olan Adem Yarıcı “Çocuklarım aç” diyerek kendini yaktı ve hastanede hayatını kaybetti. CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Yarıcı’nın kendini yaktığı fotoğrafı “18 yıllık AK Parti iktidarının sonucu” diye değerlendirirken, Hatay’daki işsizlik oranının Türkiye genelinin 1.5 katı üstünde olduğunu vurguladı:

“Hatay’da işsizlik yüzde 37’nin üzerinde. Bunun nedeni ise Suriye savaşı. Suriye’den yaklaşık 500 bin kişi geldi ve ilde kaçak olarak çalışıyorlar. Bu durum ildeki Türkiye vatandaşlarının iş bulamamasına yol açıyor. Ayrıca savaş nedeniyle şehre bombalar düştü, insanlar üretemedi ve kaç ay işsiz kaldı. Bu sorunun çözümü Hatay’a ayrı bir bütçe ayrılması ve Suriye ile barışılmasıdır. Bu sorun ancak Suriyelilerin kendi yurtlarına dönebileceği güvenli ortamın yaratılmasıyla çözülebilir. Mevcut iktidarın bu sorunu çözecek bir planı yok.”

‘İKTİDARIN DÜŞÜNMESİ LAZIM’

“Bir milletvekili olarak bu tür şeyleri yaşadığımız için utanıyor ve üzülüyorum” diyen Topal, işsiz insanlara çare olamadıklarını ekledi ve “Siyanür ile toplu intiharlar, cinnet geçirerek ailesini öldüren insanlar gördük. Ekonomik kriz ve işsizlikten dolayı nice insanlar yaşamına son verdi. İnsanlar artık çıkış yolu olmadığını düşünüyorlar. Hükümetin oturup düşünmesi gerekiyor. Sorunu çözüm olamadığı gibi yeni sorunlara yol açıyor. Avrupa’da bu yaşansa sorumlu bakan ya da ülkenin devlet başkanı istifa ederdi. Bu olaylar karşısında sorumlu bakanların ya da iktidarın istifa etmesi gerekiyor. AK Parti iktidarı şu ana kadar işsizlik konusunda neler yapabildi? TÜİK enflasyon yüzde 12 diyor öte yandan vergilerle yeni zamlar geliyor. Ülkenin geldiği nokta içler acısı” diye konuştu.

(Yurt Gazetesi, 09.02.2020)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN