Post image
Suriyeli mülteci gençler ‘bonzai torbacısı’ yapılıyor

359579ANKARA – Son günlerde Türkiye’nin birçok ilinde sentetik uyuşturucu madde bonzaiden kaynaklanan ölümler yaşanıyor. Bonzainin ucuz ve kolay ulaşılabilir olması da gençlerin bu uyuşturucuya ulaşmada önemli bir etken oluyor. Ölümlerin artması nedeniyle illerde emniyet yetkilileri tedbirlerini arttırdı. Cinayet masası ekiplerinin de bonzai ve satıcıları ilgili çalışma başlatması, ‘torbacı’ tabir edilen uyuşturucu tacirlerinin geri plana çekilmesine neden oldu. Torbacılar, bu boşluğu ise ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan Suriyeli mülteci gençler ile dolduruyor. Yaşam mücadelesi için torbacılık yapmaya ikna edilen Suriyeli gençler, Ankara’nın merkezi olarak bilinen Ulus ve Kızılay bölgelerinde uyuşturucu ticareti yapıyor.

Uyuşturucu Madde Bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele Federasyonu Başkanı (UBAM) Dila Tezemir de, Türk Ceza Kanunu’na göre yargılanamayan ve herhangi bir işlem yapılamayan mültecilere torbacılık yaptırılmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Tezemir, yetkililerin bu konuda yapacakları çalışmalarla, mültecilerin uyuşturucu bataklığına bulaşmamaları konusunda çalışma yapması gerektiğine dikkat çekti.

suriyeli_multeci_cocuk_sayisi_1_milyona_ulasti_h1502492010 ve 2011 yıllarında küçük miktarlarda Türkiye’ye giriş yapan bonzai, 2012’den itibaren kullanımında büyük bir artış yaşandı. İlk olarak Antalya’da ortaya çıkan sentetik uyuşturucu, günümüzde Türkiye’nin bütün illerine yayılmış durumda. Yetkililerin yaptığı araştırmalarda bugüne kadar piyasada kullanılan 400 çeşit sentetik kannabinoidlerin, bonzai adı altında kullanıldığı ifade ediliyor. Satılan uyuşturucunun bitkisel olarak hazırlandığı ve hiçbir yan etkisinin bulunmadığı söylense de zararının diğer uyuşturucu maddelerden fazla olduğu belirtiliyor. Son günlerde Bonzai’den artan ölümler nedeniyle cinayet büro ekiplerinin konuya dahil olması, halk arasında torbacı olarak bilinen uyuşturucu madde satıcıların kendilerini geri plana çekmelerine neden oldu. Bu durumda kendilerini açık vermek isteyemeyen torbacılar, Suriye’de iç savaş nedeniyle ülkelerini terk ederek Ankara’ya yerleşen mültecileri piyasaya sürdü. Torbacılar, anlaştıkları Suriyeli mültecileri uyuşturucu madde satmak için kullandığı öğrenildi.

“MÜLTECİLERDEN ALDIĞIM BONZAİ BİR ANDA HAYATIMI KARARTTI”

page_suriyeli-multeciler-turkiye-sinirina-nasil-geliyor_898231033Suriyeli mültecilerden aldığı bonzai sonucu ölümün eşiğinden dönen ve uyuşturucudan kurtulmak için tedaviye başlayan M.A (27) torbacıların kendilerini güvene almak için Suriyeli mülteci çocukları kullandığını söyledi. Ankara’nın birçok yerinde mültecilerin torbacılık yaptığını belirten M.A., “Ulus, Kaleiçi ve hatta Kızılay’ın ara sokaklarında dahi rahatlıkla satılıyor. Mültecilerin cezai ehliyeti olmadığı için ellerindeki mallar alındıktan sonra serbest bırakılıyor. Bende aldığım bonzaiyi denemek istedim. Kullandığımda bir anda kendimi kaybettim. Arkadaşlarım beni hastaneye zamanında götürmeselerdi hayatta olmayabilirdim. Etkisi vücudu anında saran bir madde. Bir kere kullandım ama bir daha tövbe ettim” dedi.

“ZOR DURUMDAKİ MÜLTECİLER BATAKLIĞA SÜRÜKLENİYOR”

Uyuşturucu Madde Bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele Federasyonu Başkanı Dila Tezemir, kendilerine tedavi için gelen bazı bağımlıların uyuşturucu teminini Suriyeli mültecilerden yaptıkları bilgisini aldıklarını söyledi. Tezemir, “Son dönemde çıkan başarı haberleri üzerine 5 bine yakın müracaat alındığını ve bu müracaat eden kişilerin belirli bir kısmı maddeyi Suriyeli çocuklardan aldıklarını öğrendik. Ülkelerindeki zor savaş şartları nedeniyle Türkiye’ye mülteci olarak gelen insanların yaşamış oldukları maddi sıkıntılar nedeniyle böyle bir işte kullanılmış olmaları ne kadar misafirperver olduğumuzun en basit göstergesidir! Uyuşturucu baronlarının cezai ehliyeti olmayan bu insanları kullanmasına karşı devletin önlem alması gerekir” ifadelerini kullandı.

suriyeli-multeci-15-milyonu-bulabilir

“UYUŞTURUCUDAN KURTULMAK İÇİN PSİKOSOSYAL PROGRAMLAR UYGULUYORUZ”

Suriyeli mültecilerin Türk Ceza Kanunu’na göre cezalandırılamayacağına dikkat çeken Tezemir, hayat şartları nedeniyle bataklığa sürüklenen vatandaşların torbacılık yapmasının önlenmesi için çalışma yapılmasını istedi. UBAM olarak uyuşturucu bağımlılarının verdiği mücadelede psikososyal yöntemlerle tedavi uyguladıklarını ve bunda da başarılı olduklarını kaydeden Tezemir şunları söyledi:

“Biz Federasyon olarak uyuşturucu bağımlılıklarını Narconon ile yenmeyi başardık. Bize müraacat eden bütün kardeşlerimiz kurtuldu. Bu kapsamda günlerdir haberleri yapan Amatem’in sistemlerini değiştirilmesi gerekir. İlaçsız psikososyal programlarla bu başarılmaktadır. Talebin yok edilmesi halinde bu bir kazanç kapısı olmaktan çıkacaktır.”

(Cihan Haber Ajansı, 19.08.2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN