Post image
Türkiye konut fiyatında dünya dördüncüsü

konut2

Küresel konut araştırmalarıyla bilinen Knight Frank şirketinin araştırmasına göre, geçen yıl konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülkelerden biri Türkiye oldu.

İngiltere merkezli Knight Frank şirketi, geçen yılın konut fiyatları en çok yükselen ülkelerini sıraladı. Hükümetin konut balonunun önüne geçmek adına aldığı sıkı önlemlere rağmen, Dubai listede ilk sırada yer aldı. Geçen 12 ayda Dubai’de konut fiyatları yüzde 27,7 değerlendi. 54 ülkenin değerlendirildiği listede ikinci sırada Çin, üçüncü sıradaysa Estonya yer aldı.

Toplamda 54 ülkenin değerlendirmeye alındığı endekse göre, martta sona eren 12 aylık dönemde konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülkelerden biri Türkiye. Yılın birinci çeyreğinde bir basamak yükselerek dördüncü olan Türkiye’de konut fiyatları birinci çeyrekte 13.8 yükseldi

Knight Frank şirketinin araştırmasına göre Avrupa ülkelerinde konut fiyatları geçen yıl değer kaybetti. Hırvatistan, Kıbrıs ve Yunanistan bu alanda en dikkat çeken ülkeler oldu. Ülkelerde konut fiyatları sırasıyla yüzde 9,7, yüzde 8,7 ve yüzde 8,4 değer kaybetti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası da, 2014 yılı Mart ayına ilişkin Türkiye Konut Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Açıklanan verilere göre, Türkiye genelinde konut fiyatları, bir önceki aya göre yüzde 1.21, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 12.9 artış gösterdi.

Metrekare başına konut değeri olarak hesaplanan birim fiyatları 2013 yılı Mart ayında 1193.63 TL/m2 iken 2014 yılı Mart ayında 1342.03 TL/m2 olarak gerçekleşti.
Konut satışları düştü

Türkiye İstatistik Kurumu Konut Satışları İstatistikleri verilerine göre, yılın ilk 4 ayında toplam konut satışları yüzde 7.5 düzeyinde gerilerken mortgage kredisiyle yapılan konut satışlarındaki düşüş yüzde 33.5’i buldu.

TÜİK verilerine göre, Nisan ayında konut satışları yüzde 12.3 düşüşle 83 bin 610’a geriledi. Aynı ayda ipotekli konut satışlarındaki düşüş yüzde 42.5’e kadar çıktı. Satılan her 100 konuttan 28’i ipotekli.

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, satışlardaki düşüşün beklenen bir gelişme olduğunu söyledi. Gökçe, 300-400 bini İstanbul’da olmak üzere Türkiye genelinde toplam 1 milyonun üzerinde arz fazlası olduğunu belirterek “Kredi faizlerinin yüksek olması, orta ve alt gelir gruplarına yönelik konut üretilmemesi, çalışan kesimin de iş güvencelerini görememesi nedeniyle talepler durdu” dedi.

(Sözcü, 05,06,2014)

 

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN