Post image
Türkiye PISA’dan sonra bir kez daha sınıfta kaldı

turkiye-pisa-dan-sonra-bir-kez-daha-sinifta-kaldi-223507-5

Türkiye’nin eğitim alanındaki başarısızlığı her geçen gün artıyor: 40 ülke arasından en eğitimsiz 9’uncu toplum.

Okulların birçoğunun imam hatip lisesine dönüştürülmesiyle beraber bilimden uzaklaştırılarak gericileştirilen eğitim sisteminde gittikçe dibe yaklaşılıyor.

Matematik, fen bilimleri ve okuduğunu anlamada ortalamanın altında kalındığı PISA raporunun ardından gelen yeni bir rapor, Türkiye’nin eğitim alanındaki başarısızlığını bir kez daha gözler önüne serdi.

80’i aşkın ülkede sosyal araştırmalar yapan kuruluş Ipsos MORI’nin düzenlediği ‘Eğitimsizlik İndeksi’ ile halkın bilgisine dayalı bir araştırmayla dünyanın en eğitimsiz bölgeleri belirlendi; Türkiye dokuzuncu sırada yer aldı. Listenin ilk on sırasında Türkiye’nin dışında hiçbir Avrupa ülkesi yer almadı.

Araştırmada, 40 ayrı ülkeden 500 ila 1000 kişi yer aldı. Katılımcılara, kendi toplumları hakkında aralarında ‘ülke nüfusu, sağlık harcamaları ve ülkelerinde yaşayan Müslümanların oranı’ gibi sorular yöneltildi. Bunun ardından da sonuçlar indeks yaratmak için bir araya getirildi. İndekse göre Türkiye, en eğitimsiz 9’uncu ülke oldu.

Fen, matematik ve okuduğunu anlamada ortalamanın altında

72 ülke arasında yapılan değerlendirmeler sonucu oluşturulan PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) raporunda da Türkiye son sıralarda yer almıştı.

Araştırmanın verilerine göre Türkiye, fen bilimleri alanında ortalama sınırıyla 72 ülke arasında 53’üncü, matematik alanında ortalamanın altında kalarak 50’nci, okuma becerileri alanında da yine ortalamanın altında kalarak 51’inci olmuştu.

Türkiye’ye yakın sıralamalarda bulunan ülkeler ise Moldova, Arnavutluk, Trinidad ve Tobago, Tayland ve Kosta Rika olarak sıralanmıştı.

(Birgün, 19.12.2016)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN