Post image
Yılda 700 bin intihar vakası yaşanıyor

bu_belirtilere_dikkat_erkeklerde_4_kat_daha_fazla_h41747_1724a

Fatma GÖRGÜN 

Yılda 700 bin İntihar vakası yaşanıyor! Alkol ve madde kullanımı intihar riskini artıyor.

delirium1Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Birim Sungu Talu, kişinin yaşamına son verme eylemi olan intiharın çeşitli faktörlere bağlı olarak yaşandığını söyledi. Dünyada yaklaşık olarak yılda 700 bin intihar vakası yaşandığını ve bu sayının yıldan yıla arttığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Birim Sungu Talu, “İntihar özellikle genç erişkin ve ergenlikteki en sık üç ölüm nedenleri arasında yer almaktadır. İntihar girişimi olan bireylerde, günlük yaşamda sıklıkla ölüm konusuyla fazlaca meşgul olma, kendini toplumsal yaşamdan geri çekme, arkadaş ve aile bireyleriyle teması azaltma, eğlenceli konu ve faaliyetlerden uzaklaşma, özellikle geçmişte yaşanan kayıplar ve zorlanmalarla ilgili zihinsel meşguliyet gözlemlenebilir” diye konuştu. Yrd. Doç. Dr. Birim Sungu Talu, intiharın diğer belirtilerini de şöyle sıraladı:

“Keşkelerin fazlaca telaffuz edilmesi, gelecekle ilgili plan yapamama, hayal kuramama, umutsuzluk, kimsenin kendine yardım edemeyeceğini düşünme, dünyanın kendisi olmadan daha iyi bir yer olacağını düşünmesi, sevdiklerinin kendisi olmadan daha mutlu olacağını düşünme gibi belirtiler gözlemlenebilir.”

birim

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

İntihar riski için alarm niteliğinde olan belirtilere de dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Birim Sungu Talu, “Kendini öldürmeye dair planın olması, bunun hakkında düşünmek ya da konuşmak, vedalaşmak, cenaze planı yapmak, ailelerinde özellikle intihar öyküsü olan bireylerde intihar eden aile bireyinin ölüm yıldönümü veya intihar ettiği yaşlar o ailedeki herkes için kritik süreçtir” dedi. İntihara zemin hazırlayan durumlara da işaret eden Yrd. Doç. Dr. Birim Sungu Talu, “Evde silah bulunması özellikle ergenlerde sesler duyma, şüphecilik gibi psikotik durumlar, alkol ve madde kullanımının olduğu her türlü durum, emir veren sesler (halüsünasyonlar) olan tüm psikiyatrik durumlar, yalnızlık hissinin telaffuz edildiği her türlü durum, ani beklenmedik ciddi kayıpların yaşandığı her türlü durum, psikiyatrik hastanelerinden taburculuktan hemen sonraki dönem yani kişinin günlük hayata adapte olmakta zorluk çektiği ve tıbbi desteğin ortadan kalktığı dönem, aşırı endişe ve kaygının yaşandığı her tür durum intihara zemin hazırlayabilir” diye konuştu.

ALKOL VE MADDE KULLANIMI RİSKİ ARTIRIYOR

Bazı ağrı kesici, kortizon türü, epilepsi ilaçlarının intihar riskini arttırabildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Birim Sungu Talu, “Alkol ve madde kullanımı, depresyon, duygu durum bozuklukları, kişilik bozuklukları, şizofreni, Travma Sonrası Stres Bozukluğu, demans gibi psikiyatrik rahatsızlıklarda intihar riski artmaktadır” dedi.

(Bizim Anadolu, 18.07.2017)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN