Post image
Your Honor ve The Sinner dizileri

 

Tuğçe Madayanti DİZİCİ

“Her insan herkes karşısında her şeyden sorumludur” sözüne Your Honor ve The Sinner dizilerinin kendilerince cevapları var.

 

 

YARGI, MAFYA VE SUÇ

Your Honor dizisinin yaratıcısı İngiliz oyun yazarı ve senarist Peter Moffat. Dizi aslında 2017 yılında yayınlanan Kvodo isimli İsrail televizyon dizisinden uyarlama. New Orleanslı bir yargıcın genç oğlunun suçunu örtbas etmek için kanunları çiğnediği Your Honor karmaşık bir öyküye sahip.

Yargıcın hayatı ve parlak kariyeri ile başlayan serinin ilk bölümünde örtbas edilmek istenen suçun içine New Orleanslı beyaz mafya ailesi Baxter ve New Orleanslı siyah çete Desire de dâhil olunca grift bir hikâye ile karşılaşıyoruz.

Toplumunun karanlık vizyonunda, Your Honor dizisi aslında bireysel suçtan ziyade hikâyesinin geçtiği bölgenin çevresel, ekonomik ve politik çöküşleri ile tükenmiş ve harap hale gelmiş bölge halkı, yolsuzluk yapıları, yasadışı yapıları ve ırkçılıkla daha çok ilişkili. Burada Missisipi Nehri boyunca uzanan Louisiana’nın en meşhur şehri New Orleans’a büyük bir parantez açmak gerek. Suç, New Orleans’ta devam eden bir sorun. 2005 Katrina Kasırgasın’dan sonra cinayet rekoru kırılan şehir 2017’de kendinden daha kalabalık olan Detroit gibi suç oranı yüksek olan şehirleri bile geride bırakarak ülkedeki en yüksek silahlı şiddet oranına sahip oldu. Bugün 390 bin nüfusluk bir şehirde 1 yılda 202 cinayet işleniyor olması cidden ürkütücü.

Hikâyenin New Orleans’ın zorlayıcı ve gerilimli doğası ile tam entegre olmamış olması ve dolayısıyla hikâyesinin sadece vitrini olarak kalması, büyük ihtimalle senaryo bazlı bir tembellikten kaynaklı.

Showtime’ın bu mini dizisinin (bizde bein Connect’te) en iyi yanı kuşkusuz Bryan Cranston, en zayıf yanı ise bölümlerin aynı kalitede olmaması. İlk bölümdeki kaza sahnesiyle zirveye tırmanan ve ikinci bölümdeki yeni dinamiklerle gelen gerilimle merak uyandırdıktan sonra yavaş yavaş düşüşe geçen dizi, 7 ve 8’de mahkeme bölümlerine geçerek tekrardan yükselişe geçiyor.

Mahkeme bölümlerinin düşüşe geçmiş diziyi tekrar zirveye taşımış olmasının sebebi bana kalırsa “The Good Wife” ve “The Good Fight” gibi hukuk dizilerinin yürütücü yapımcılığını üstlenmiş olan Robert ve Michelle King ve Peter Moffat’ın BBC’nin Criminal Justice dizisi deneyimi. Bu arada Your Honor’ın son bölümlerde salgının başladığı bilgisinin verildiğini ve dizideki bazı karakterlerin maske takmaya başladıklarını görüyoruz.

Benim izlediğim, şu anın dünyasında gerçekte olup biten pandemi ile direkt bağ kuran ilk yapım bu oldu. Başka varsa bile ben denk gelmedim. Son bölümü henüz yayınlanmadı, heyecanla hikâyeyi nasıl sonlandıracaklarını merak ediyorum.

(Birgün, 14.02.2021)

 

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN