Post image
Çocuklara okumayı sevdiren kitap

 

Melike Zerya AKBAŞ

Türk gençlik edebiyatının en sevilen ve en çok okunan kadın yazarlarından biri olan İpek Ongun’un kendisi gibi yazar olan ve çocuklar için yazdığı serilerle pek çok miniğe okuma alışkanlığı kazandıran kızı Defne Ongun Müminoğlu ile birlikte kaleme aldıkları ve Merve Ergenoğlu’nun çizimlerini üstlendiği ‘Okumak İste(me)yen Otti’, yıllardır iki yazarın da yayıncılığını üstlenen Artemis Yayınları aracılığıyla 7 Eylül’de minik okurlarının beğenisine sunuldu.

Kitap okumak ya da oyun oynamak… Hangisi kulağa daha eğlenceli geliyor? Üstelik bir de okullar tatil olmuşken. Oyun oynamayı çok seven, öte yandan kitap okumayı da bir o kadar sıkıcı bulan küçük su samuru Otti’nin tatilde yapmak istediği en son şey tabii ki kitap okumak. Peki ama öğretmenin tatil için verdiği ödev ne olacak? Oyun oynamayı kitap okumaya tercih eden sevimli su samurunun renkli su altı dünyasına konuk olduğumuz bu kitapta Otti’nin bu tatil esnasında ailesi ve arkadaşlarının da yardımıyla kitapların dünyasını keşfetmesine ve okumayı sevme sürecine tanıklık ediyoruz. Çevresinden gördüğü teşvik ve destekle birlikte kitapların büyülü dünyasına dalan ve öğrendiği her yeni bilginin hazzına varan Otti için kitap okumak zamanla oyun oynamak kadar zevkli geliyor ve kardeşi Potti’ye kitap okumak çok daha eğlenceli bir hal alıyor.

Çocuk kitabı yazarı Defne Ongun Müminoğlu ve küçük yaş grubuna hitap eden birkaç kitabı bulunsa da daha çok gençlik edebiyatı türünde eserler veren annesi İpek Ongun’un okurlarından gelen “Çocuğumu kitap okumaya nasıl teşvik edebilirim?” sorusuna cevaben birlikte yazdıkları ilk ortak eser olma özelliği taşıyan ‘Okumak İste(me)yen Otti’, okumayı yeni öğrenmiş minikler için tam bir başucu kitabı olmaya aday.

Kitap okumanın ikinci planda kaldığı, bilgisayar oyunlarının, televizyonun, internetin çocuklara daha cazip geldiği günümüz dünyasında, ‘Okumak İste(me)yen Otti’ çocukları anlayarak kitaplara karşı merak uyandırıyor, okumanın önemini aşılıyor ve kitap okumanın ne kadar zevkli olabileceğini öğretiyor. Doğa ve insan üzerine verdiği mesajlarla da dikkat çeken kitap, insanın denizlere verdiği zararı es geçmeyerek farkındalık yaratıyor. Kitabın sonunda ise WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ile ortaklaşa hazırlanmış bir poster yer alıyor. Çocukların çevre bilinci kazanmasını hedefleyen bu görsellerin yanı sıra, arka yüzündeki oyun da çocukların eğlenirken bir yandan da öğrenmenin tadını çıkarmasına olanak sağlıyor.

(Birgün Kitap, 19.11.2021)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN