Post image
Çocukları silahtan uzak tutun

 

Ayfer ŞİMŞEK

Çocuk sağlığı uzmanları, silahla oynayan çocukların şiddete meyilli yetiştiğini ileri sürerek, ebeveynlere uyarılarda bulundular

Çocukların her yönden gelişimi için oyuncaklarla oynamasına izin verilmeli. Ama çocuklara alınacak olan oyuncakların bilinçli olarak seçilmesi gerekiyor. Her üretilen ve reklamlarda görülen oyuncaklar arasında çocuklara en uygun olanlarının seçilmesini isteyen Çocuk Sağlığı Uzmanları, özellikle sivri uçlu oyuncaklar, tüylü oyuncaklar ile oyuncak silahlara dikkat çekti. Çocukların geleneksel oyuncaklarla oynatılmasını, dijital oyuncaklardan ve şiddete yönlendiren oyuncak silahlardan uzak tutulmasını öneren, Uzmanlar, bu konuda şunları söyledi:

“Çocukları gelişimini etkileyen oyuncaklardır. Çeşitli bilgisayar oyunları ve bazı diziler çocukların oyuncak silahlarla oynamaya yöneltiyor. Özellikle erkek çocuklar tarafından bir tutku haline gelen oyuncak silahla oyunun çocukları şiddete meyilli hale getiriyor. Çocukları bu tür oyuncaklardan uzak tutmalı. Çocuklarda düşünme kavramının 7-10 yaşından sonra gelişir. Bu nedenle çocukların oyuncak silahla oynamasını tavsiye etmiyoruz. Silah oyuncakta olsa çocuklara güçlüyüm, istediğimi yaparım duygusunu veriyor. Bu da çocuğun şiddete meyletmesine neden olabiliyor.”

AVA GÖTÜRMEYİN

Çocuk Sağlığı Uzmanları, özellikle erkek çocuklarını babaları ‘av’a götürmesin, TV izlerken de şiddet ve silahlı çatışma olan dizileriler çocuklara ailelerce yasaklanmasını önerdi. İstatistiklere göre, Ülkemizde yıllık ( ortalama ) 3 bin 500 ile 4 bin arasında kişinin ateşli silahla vurularak hayatını kaybettiği, bunun nedenlerinden birinin de küçük yaşlarda başlayan silah tutkusundan kaynaklandığı ifade edildi. Maalesef günümüzde gerçek silahı da oyuncakmış gibi oynamaya kalkan çocuklarda sonu üzücü olaylara neden olabiliyor. Sakin ve çevresi ile uyumlu bir toplum için çocukların silahlardan uzak tutulması tavsiye ediliyor. Ailelerin çocuklarını geleneksel oyuncaklara yöneltmesi önerildi. Maalesef günümüzde erkek çocuklar oyuncak silah istiyor. Erkek çocukların oyuncak silahlara bu kadar meraklı oluşu, çocuğun büyüyünce de silaha ilgi duyabileceğini düşünen aileleri korkutuyor. Çocuğu oyuncak silah isteyen ailelere tavsiye ve önerilerde bulunan Hekimler, “Çocuklarınıza lütfen oyuncak silah almayın. Silah isteyen erkek çocuğunu başka bir oyuncağa yönlendirebilirsiniz, ya da Uzman hekimlerden yardım alabilirsiniz. TV ’de yayınlanan silahlı dizilerden uzak tutun” uyarısında bulundu.

(Antalya Gündem, 20.12.2022)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN