Post image
Dünyaya katkıdan çok zararımız var

15731-0-c1f2733055cb4c7505ff960865063e6e

Engin ESEN

İyi Ülke Endeksi’nin ‘Refah’ kategorisinde ilk 100’e bile giremeyen Türkiye, Nobel Ödülü alan 2 Türk sayesinde sıralamada yükseldi.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Bankası gibi kuruluşlardan derlenen 35 veriye göre ülkelerin insanlığa katkısı ve zararının değerlendirildiği ‘İyi Ülke Endeksi’nde Türkiye, 163 ülke arasında 55’inci sıraya yerleşti.

Endeksin “Dünya düzenine katkı” kategorisi, Türkiye’nin 126’ncı sırada yer alarak en kötü performans gösterdiği kategori oldu. Bu kategorinin alt başlıklarında taraf olunan uluslararası sözleşmeler ile BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre ülkelerin kabul ettiği ve yurtdışına yolladığı mülteci sayıları esas alındı.

Türkiye’deki Suriyeliler’e “mülteci” değil “misafir” hakları tanınması, Türkiye’nin notunu düşürdü. Türkiye, diğer ülkelere doğrudan yabancı yatırım ve kalkınma yardımı gibi verilerin değerlendirildiği “Refah ve eşitlik” kategorisinde 103’üncü olabildi. BM barış güçlerine katılım ve silah ihracatı verileri esas alınarak yapılan “Uluslararası barışa katkı” değerlendirmesinde Türkiye 72’nci oldu. Yaratıcı ürün ihracatı ve basın özgürlüğü gibi kriterlere dayalı “Kültür” kategorisinde 66’ncı olabilen Türkiye, çevre sorunlarının irdelendiği “Gezegen ve iklim” kategorisinde 60’ıncı sırada yer buldu.

NOBEL’LE YUKARI TAŞIDI

“Bilim ve teknoloji” kategorisinde uluslararası akademisyen ve yayın sayılarının yanında, Nobel ödülü alan Orhan Pamuk ve Prof. Aziz Sancar‘ın değerlendirmeye dahil edilmesi Türkiye’yi 55’inci sıraya taşıdı. Türkiye’nin genel sıralamadaki yerini yükselten tek kategori 22’nci sırada yer aldığı “Sağlık ve esenlik” oldu. Bu kategoride Türkiye, uluslararası insani yardımlar ile notunu yükseltti.

İyi Ülke Endeksi’nin en üstünde, “Refah” ve “Sağlık” kategorilerinde birinci olarak Danimarka yer alırken, onu İsveç ve Hollanda takip etti. “Bilim” alanının lideri İngiltere, genel değerlendirmede dördüncü olurken, ilk 10’da Avrupa ülkeleri dışında sadece Kanada ve Yeni Zelanda yer aldı. ABD ise endekste 21’inci oldu.

basliksiz-1-47

(Sözcü, 03.06.2016)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN