Post image
İnsanlığımızdan utanalım

Dünyanın en ünlü fizikçisi Stephan Hawking, ‘Suriye’de yaşananlar insanlık için bir utançtır. O çocukların ölümüne sessiz kalmak iğrençlik…’ dedi.

Dünyaca ünlü İngiliz bilim insanı Stephan Hawking, ABD’de yayımlanan Washington Post gazetesi için ‘Suriye’deki savaş bitmeli’ başlıklı bir makale kaleme aldı. Hawking makalesinde şu ifadelere yer verdi:
“Suriye’de tüm dünyanın uzaktan izlediği iğrenç şeyler oluyor. Duygusal zekamızın olduğu yer müşterek adalet duygumuzun olduğu yerdir. Suriye’deki çocukları korumak ve bu savaşı bitirmek için birlikte çalışmalıyız. 3 yıldır ülkedeki tüm umutları yok eden nefret sarmalını kenardan izliyoruz. Bir baba ve büyükbaba olarak Suriye’deki çocukların çilesini izliyorum ve diyorum ki daha fazlasına hayır…

Uzaydan bakılsa

Her zaman uzayda yaşayan diğer varlıklar bize uzaktan baktığında dünyayı nasıl görmeleri gerektiğini sorgularım. Evrende ileri baktığımız zaman, geçmişi görürüz.Çünkü uzaydaki diğer objelerin görüntüsü bize çok çok uzun zaman sonra ulaşır. Peki şu an dünyadan uzaya giden görüntü nasıl? Bizim geçmişimizi gördüklerinde onlara gösterdiklerimizden gurur duyabilecek miyiz? Kardeş olduğumuz bu dünyada birbirimize karşı davranışlarımızdan gurur duyabilecek miyiz? Kardeşlerimizin bu çocuklara bu şekilde davranmasından gurur duyabilecek miyiz?

Tam anlamıyla aptalca

Suriye’deki savaş belki insanlığın sonu değil. Ama her adaletsizlik bizi bir arada tutan çimentoya vurulmuş darbedir. Belki evrensel adalet kavramı fizik ile açıklanamaz. Ama adalet kavramı varlığımız için hayati öneme sahiptir. Adalet olmadan insanlık uzun süre varlığını koruyamaz. Suriye’de modern teknolojinin eseri olan bombaların ve kimyasal silahların siyasi amaçlarla kullanıldığını görüyoruz. 100 bin kişinin ölümünü izlemek, çocuklar hedef olurken sessiz kalmak hiç de akıllı bir tavır değil. Aksine tam anlamıyla aptalca…”

21 yaşında ALS oldu
Hawking, 1960’lı yılların başında 21 yaşındayken yakalandığı ALS hastalığı nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum ve konuşamıyor. Hawking, yazıları sese dönüştürebilen bilgisayarı sayesinde insanlarla iletişim kurabiliyor.

(Vatan gazetesi, 17 Şubat 2014 Pazartesi)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN