Post image
Koruma ve bakım talep edilen çocuk sayısı 2 yılda yüzde 71 arttı

ekonomik-yoksunlukta-artis-koruma-talep-edilen-cocuk-sayisi-2-yilda-yuzde-71-artti-264342-5

Serbay MANSUROĞLU

(serbaymansur@birgun.net @serbaymansur)

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2016 Faaliyet Raporuna göre ekonomik yoksunluk başta olmak üzere çeşitli gerekçelerle korunmaya muhtaç çocukların sayısı son 2 yılda yüzde 71 oranında arttı. Raporda yer alan veriye göre korunmaya muhtaç çocuk sayısı 2014 yılında 80 bin 375 olurken bu sayı 2015 yılında 101 bin 561 ve 2016 yılında 137 bin 415 oldu.

Yoksulluktan dolayı temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yaşamlarını en düşük düzeyde dahi sürdürmekte güçlük çeken ve Aile ve Sosyal Politikalar İl müdürlüklerine müracaat eden bu kişilere ve ailelerine ekonomik yardım ile destek sağlanıyor. Bu şekilde ailenin parçalanmadan bir arada yaşamasına çalışılıyor.

‘Kaynaklar çocukların yararına kullanılmalı’

Uluslararası Çocuk Merkezi’nden (ICC) Adem Arkadaş ise konuyla ilgili çocuk yoksulluğunun ciddi sonuçlarına dikkat çekiyor.

“Söz konusu rakamlar Türkiye’de çocuk yoksulluğunun büyüklüğünü tek başına gösteren rakamlar değil” diyen Arkadaş, buna karşın çocuk yoksulluğuyla ilgili bilgiler paylaştı. Arkadaş, şunları söyledi:

“BETAM’ın 2014 çalışmasına göre ise Türkiye’de 7 milyonun üzerinde çocuk şiddetli maddi yoksunluk çeken hanelerde yaşamakta. Çocukluk bir insanın hayatındaki en hızlı beyin ve fiziksel gelişimin yaşandığı ve bu nedenle çocuğun ihtiyaçlarının karşılanmazsa geri dönülmesi zor zararlar verdiği özel bir gelişim dönemini işaret eder. Bu nedenle yoksulluk çocukların zihinsel, fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimlerini derinden etkiler, yani geleneksel materyal yoksunluğundan ziyade bir yoksulluğu, çocuğun gelişimine bir saldırı ve potansiyeline ulaşmasını engelleyen bir sosyal olguyu tanımlıyor.”

ekonomik-yoksunlukta-artis-koruma-talep-edilen-cocuk-sayisi-2-yilda-yuzde-71-artti-264345-1

Arkadaş , “Yapılması gereken; çocuğun ihtiyacı olan eğitim ve sağlık bakımı gibi insani ihtiyaçlarını, aileye iş ve bakım desteği gibi ekonomik kaynakları, güven sağlayan adaleti ve çocuğu koruyan toplum gibi sosyal kaynakları ayrım gözetmeksizin yine çocukların kararlara katılımıyla açmak, kaynakları iyi bir şekilde çocukların yararına kullanmak” dedi.

(Birgün, 27.03.2017)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN