Post image
Liseliler flört şiddeti mağduru

 

Burcu CANSU
burcucansu@birgun.net @burcu_cansu

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin raporuna göre liseli gençlerin yüzde 71’i flört şiddetine tanıklık etti. Gençlerin önerisi ise kadınları güçlendirmek.

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, “Flört Şiddeti Konusunda Lise Gençlerinin Çözüm Önerileri” başlıklı bir araştırma raporu yayımladı. Rapora göre, öğrencilerin yüzde 71’i flört şiddetine bir şekilde tanıklık ettiğini söyledi. Yüzde 89,6’sı flört şiddetinin önlenebileceğini düşünen gençlerin çözüm önerisi ise “Genç kadınları ve kız çocuklarını güçlendirmek” oldu. Araştırmaya göre gençler, şiddete yasaların yetersizliği, uygulanmaması ve denetimsizliğin yol açtığını düşünüyor.

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nin ilk gençlik projesi olan “Ne var? Ne yok?” Eğitici Eğitimi Projesi’nin değerlendirme aşamasının bir parçası olan çalışmaya yüzde 20’si 9. sınıfa, yüzde 52’si 10. sınıfa, yüzde 3’ü 11. sınıfa ve yüzde 25’i 12. sınıfa giden ve İstanbul’daki değişik liselerden gençler katıldı.

“Flört şiddeti önlenebilir”

Yüzde 52’si kadın, yüzde 41’i erkek, yüzde biri de “diğer” seçeneğini işaretleyen gençlerin yanıtlarından yararlanarak yapılan araştırmadan elde edilen sonuçlar şöyle:

► “Duygusal, romantik veya cinsel bir beraberlik başlamadan önce, beraberlik içerisinde ya da beraberlik bittikten sonra partnerlerden birinin diğeri –ya da birbiri- üzerinde güç ve kontrol kazanmaya çalıştığı, zarar verici davranış biçimlerini ifade eder” olarak tanımlanan flört şiddeti tanımına göre yüzde 71,2’si “tanıklık ettikleri” yanıtını verdi.

► Gençlerin yüzde 44’ü ise flört şiddetini deneyimlemediğini ifade etti.

► Gençlerin, yüzde 89,6’sı flört şiddetinin önlenebileceğini düşünüyor.

► Gençlerin yüzde 38,7’sinin şimdiye kadar duygusal bir ilişkisi hiç olmadığını, yüzde 40,3’ü daha önce duygusal bir ilişkisi olduğunu ancak şu an sürmediğini, yüzde 22.4’ü ise ilişkisi olduğunu söylüyor.

► Gençlerin yüzde 92,5’i katıldıkları grup çalışmalarına benzer şekilde şiddeti önlemeye yönelik çalışmaların devam etmesi gerektiğini düşünüyor.

► Gençlerin yüzde 85,1’i şiddeti önlemeye yönelik katıldıkları grup çalışmalarına benzer çalışmaları akranlarına öneriyor.

Çözüm: Kadınları güçlendirmek

Birçok insanın flört şiddetini tam olarak bilmediğini ve tanımlayamadığını düşünen gençlerin çözüm önerileri arasında, “toplumun bilinçlendirilmesi” ağırlıklı olarak yer aldı. İlişkinin bitmesi gerektiğini söyleyen gençlerin diğer çözüm önerileri de şu şekilde:

“Genç kadınları ve kız çocuklarını güçlendirmek. Daha çok önlem almak. Cezaların arttırılması. Kanunlar ya da yasalar daha sıkı uygulanması.’Hayır’ demeyi bilmek. Bunu yaşayanlara destek olmak. Farkındalık sahibi olmak ve istemediği şeyleri başkası kırılmasın diye yapmamak.”

Gençler, insanların ilişkiler konusunda eğitilmesi gerektiğinin altını çizerek “Bu ilişkileri sadece karşı cinse olan ilişkiyle sınırlamıyorum, öğrenci-öğretmen, patron-çalışan, ebeveyn-çocuk ilişkileri konusunda çok iyi bir şekilde insanlara eğitim vermeliyiz” dediği raporda yer aldı.

(Birgün, 13.09.2018)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN