Post image
“Mülteci çocuklar şiddet ve istismara uğruyor”

Fotoğraf: Tuncay Avcı/DHA

 

Save the Children örgütünün hazırladığı raporda mülteci çocukların darp, cinsel istismar ve sömürüye maruz kaldığı belirtildi.

Save The Children, “Balkan rotası üzerindeki mülteci çocuklar, her gün şiddet ve istismara uğruyor” başlıklı rapor hazırladı. Mülteci çocukların darp, cinsel istismar ve sömürü ile karşı karşıya bırakıldığını ortaya koyan rapor, çocukların polislerin, insan kaçakçılarının ve diğer yabancıların insanlık dışı muamelesine maruz kalmasının sebebinin Avrupa Birliği’nin (AB) “Caydırma ve tecrit politikası” olduğu ifade edildi.

Rapora göre, çocuklar Avrupa’ya giden tüm mülteci ve göçmenlerin yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Bu çocukların önemli bir kısmı, Balkan rotası üzerinden Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan ve Bosna-Hersek gibi ülkelerden geçerek Avrupa’ya gidiyor. Yalnızca 2015 yılında, yaklaşık yarım milyon mülteci ve göçmen, Balkan rotasındaki ülkelerden geçiş yapmıştı.

AB üyesi olmayan Sırbistan ve Bosna-Hersek’te ortalama 4 yıldır kayıtsız yaşayan 13-19 yaşları arasındaki 48 çocukla yapılan ayrıntılı görüşmelere dayanan rapora göre, çocuklar tarafından bildirilen en yaygın şiddet, sınır muhafızları tarafından gösterilen fiziksel şiddet.

DARP; ŞİDDET, CİNSEL İSTİSMAR…

Save the Children’ın görüştüğü mülteci çocuklar, çırılçıplak soyulduklarını, soğukta bekletildiklerini, elektrik şokları ve sopalarla darbedildiklerini, bunun sonucunda kırık kemikler veya ciddi morluklar gibi ciddi fiziksel yaralanmalara maruz kaldıklarını anlattı.

Çocukların çoğu kaçakçılardan şiddet gördüğünü, yaklaşık üçte ikisi ise yakın çevrelerindeki bir çocuğun cinsel istismarına tanık olduklarını söyledi.

Rapora göre, insan kaçakçıları, cinsel hizmetler karşılığında çocuklara para, koruma veya sınırdan ‘ücretsiz’ geçişle rüşvet vereceğini söyledi.

(Günlük Evrensel, 20.09.2022)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN