Post image
Ödülleri gökteki yıldızlar kadar çok!

 

Yazgülü ALDOĞAN

Bu cuma vizyona girecek olan “Bozkır, Kuşlara Bak Kuşlara” filmi, afişlerinde 58 ödül aldığı anons edilmesine karşın, filmin basın gösteriminin yapıldığı gün 73 ödüle ulaşmıştı.

Filmin yönetmeni, yapımcısı ve senaristi, hatta filmde bir de hâkimi canlandıran Mehmet Tanrısever ise başka ödülleri müjdeledi: Filminin 110 festivalde de finalist olduğunu, böylece bir rekora ulaşarak Guiness’e gireceğini iddia etti.

Yönetmenin sinemaya meraklı bir imamı anlattığı “Hür Köle” adlı ve ay sonunda vizyona girecek bir diğer filmi ise şimdiye kadar 70 ödül almış ve o da 100 kadar festivalde daha ödül adayı. Tanrısever’in şu anda çekmekte olduğu “Mahşer” isimli film ise henüz ödül almamış olmakla birlikte onun da 100 kadar ödül alacağı düşünülüyor olabilir. Düşünsenize, bir de mahşerden görüntüler varsa, ne kadar çarpıcı olur. Mehmet Tanrısever, Bozkır’ın sadece Hindistan’dan 13 ödül aldığını iddia ederken demeç verdiği sırada bile ödüllerin sayısının artması ise daha ilginç.

Mesela Hür Köle’nin önce 70 ödül aldığını iddia ederken sonuna doğru ödül sayısı 84’e çıkıyor. Feza Film yapımı olan bu filmlerin hemen hepsinin dini temalar içerdiğini ve hayli didaktik olduğunu belirtmeliyim. İzleme şansını bulduğum Bozkır’da bol bol şeyh, şıh, dua tarikat görüntüleri yer almakta ve hatta “açık havada yasak” diye Yaşar Alptekin’in zikir çektiği sahnede jandarma müdahale etmekte. Filminin kaybedilmekte olan kırsal hayatın dini ve ahlaki değerlerine dikkat çekilmek ve yeniden etik değer kazanması için yapıldığına işaret eden yönetmen, didaktik tonu o kadar abartmış ki, film seyri hayli zor ve sıkıcı bir müsamere olmaktan da ileri geçemiyor.

Bu kadar bol ödülü hangi festivallerde ve nasıl aldığı da ödüllük bir soru olarak havada duruyor.

(Cumhuriyet, 06.09.2019)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN