Post image
Refik Durbaş’tan ‘Yaramaz Şiirler’

 

refik-durbas-tan-yaramaz-siirler-284254-5

Türkçe şiirin yaşayan en büyük şairlerinden BirGün yazarı Refik Durbaş’ın yeni kitabı ‘Yaramaz Şiirler’, Deniz Üçbaşaran’ın, dizelere eşlik eden resimleriyle yayımlandı. Durbaş’ın, okul dönemindeki çocuklar için kaleme aldığı, ama her yaştan okura hitap eden ‘Yaramaz Şiirler’, ‘hep kitap’ etiketiyle raflarda yerini aldı.

Çocuklar için yazılan şiirlerin her şeyden önce ‘şiir’ olması gerektiğini anımsatan ürünleriyle Refik Durbaş, öğreticilik ve ‘çocuksu’luk tuzağına düşmeden, genç okurlarının dil tadı alabilecekleri eğlenceli şiirler yazıyor. Çocuk dikkatini, çocuk hayretini hâlâ taşıdığını hissettiren usta şair, şiiri seven kuşakların edebiyat arkadaşı oluyor.

Keşfetmeye çağırıyor

Edebiyat eleştirmeni Doğan Hızlan’ın hakkında “Orhan Veli, Refik Durbaş’ın şiirlerini okusaydı mutluluk şiirleri yazardı. Benim gibi hayatın içindeki şiiri keşfetmiş, hayatı şairaneliğe feda etmemiş derdi” dediği Refik Durbaş, resimlerini Deniz Üçbaşaran’ın çizdiği ‘Yaramaz Şiirler’ kitabıyla her yaştan şiirseveri dizelerinde uyuyan kardan adamı, aklımızın dallarına konan kuşları, gölgesi çalınan ağaçları, tahta atıyla doktora giden dedeleri keşfetmeye çağırıyor.

Şair 1944 Erzurum doğumlu. Uzun yıllar gazetecilik yapan Refik Durbaş’ın şiirin yanı sıra deneme, röportaj, inceleme türlerinde de yapıtları var.

Ödülleri

‘Çırak Aranıyor’, 1979 Yeditepe Şiir Armağanı; ‘Nereye Uçar Gökyüzü’, 1983 Behçet Necatigil Şiir Ödülü; ‘Menzil’, Halil Kocagöz Şiir Ödülü Doğan Hızlan, Hürriyet, 7 Ekim 2001

Deniz Üçbaşaran

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü mezunu olan Deniz Üçbaşaran’ın resimlediği ilk çocuk kitabı 2003’te yayımlandı. İllüstrasyonlarını yaptığı Piraye’nin Bir Günü kitabı Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği tarafından 2014’ün En İyi Resimli Öykü Kitabı seçildi. Deniz Üçbaşaran, 2016 yılı IBBY Onur Listesi kataloğunda çizer olarak yer almaya hak kazandı.

(Birgün, 10.05.2017)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN