Post image
Şiddet ülkeyi kuşattı

siddet-ulkeyi-kusatti-95315-5

(nurcangokdemir@birgun.net)

Toplumun tüm kesimlerinde giderek yaygınlaşan şiddet eğiliminin vardığı aşama acil servislerde yapılan araştırma ile rakamlara döküldü. Acil servislere başvuran şiddet mağduru hasta sayısı, trafik kazalarından zarar görenlerin önüne geçti.

Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği ile Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı’ndan Abdullah İbrahim, Şahin Çolak, Harun Ayhan, Mustafa Ahmet Afacan, Ayhan Sarıtaş ve Hayati Kandiş, acil servislere başvurularla ilgili bir araştırma yaptı.

Adli Tıp Kurumu’nun yayın organında yer alan araştırmaya ilişkin raporda, her yıl bir milyondan fazla insanın kendine zarar verme, başkası tarafından uygulanan şiddet ya da toplu şiddet uygulamalarıyla hayatlarını kaybettiği veya sakat kaldığı belirtildi.

TRAFİK KAZASI GERİDE

Daha önce acil servislerde yapılan çalışmaların tümünde trafik kazalarının en büyük adli vaka grubunu oluşturduğu kaydedilerek, bu çalışma sonunda acil servislerdeki şiddet ile ilgili adli vakaların, trafik kazası vakalarından daha fazla olduğunun altı raporda çizildi.

1 yıl boyunca acil servislere yapılan başvuruların incelendiği araştırmada, aynı anda Türkiye’nin farklı bölgelerinden 54 bin olgunun konu olduğu yedi ayrı çalışmanın analizleri de yapıldı.

Adli vakalar “trafik kazaları”, “şiddet vakaları” ve “diğer” olarak üç grup altında incelenirken, hastaneye başvuran tüm adli vakalar çalışmaya dahil edildi, hastane ve polis resmi kayıtları kullanıldı.

Çalışma sonunda yüzde 70,3’ü erkek, yüzde 29,7’si kadın olmak üzere 3 bin 838 adli olgu incelendi. Ortalama yaş grubu 32 ile 15 olan vakaların çoğunu genç erkekler oluşturdu. Yüzde 45,6 ile şiddet ilk sırada yer alırken, şiddet türleri olarak da yüzde 29 darp, yüzde 7 bıçaklanma, yüzde 8 ilaç zehirlenmesi, yüzde 1 ateşli silah, yüzde 0,1 de cinsel saldırı olayı tespit edildi. Trafik kazası sonucu acil servislere başvuranlar yüzde 37,9’da kalırken, tüm diğer adli vakalar yüzde 16,5’la üçüncü sırada yer aldı.

Raporda, 15-44 yaş arasındaki insanlar için dünyada en önde gelen ölüm sebebinin şiddet olduğu tespiti yapıldı.

(Birgün, 11.12.2015)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN