Post image
“Silahlanma önlenmeli”

 

Barış KIŞ

Bireysel Silahlanmaya Hayır Platformu Başkanı Gazeteci Bülent Çavuş, 2021 yılında basına yansıyan silahlı şiddet olaylarını değendirdi. Çavuş, “Maalesef son 7 yılda silahla işlenen şiddet olayları yüzde 75 daha arttı. Bu konuda artık silahlanmayı artırıcı değil caydırıcı yasalar çıkarılmalı” dedi.

Bireysel silahlanmanın önlenmesi için çalışmalar yürüten Umut Vakfı ve Bireysel Silahlanmaya Hayır Platformu, 2021 yılında basına yansıyan silahlı şiddet olaylarını değerlendirdi. Silahlı şiddet olaylarının yüzde 75 daha arttığını anlatan Platform Başkanı Bülent Çavuş, “Maalesef bu konuda vahim bir tabloyla karşı karşıyayız. Bunun iyileştirilmesi şart. Acil bir şekilde “2022 yılında bireysel silahlanmayı arttırıcı değil, azaltıcı yasal düzenlemeler yapılmalı” diye konuştu.

Silah kullanımı artıyor

Türkiye’deki silah kullanımının endişe verici şekilde arttığını anlatan Çavuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizde 2015’ten bu yana geçen son 7 yılda silahla işlenen şiddet olayları yüzde 75 arttı. Bireysel silahlanmayı arttırıcı değil, azaltıcı yasal düzenlemeler yapın. Adam öldürenlerin, yaralayan canilerin elini kolunu sallayarak dışarıda gezmelerini önleyin. Cezasızlığın önüne geçin. Şehir eşkıyalarının düğün, asker uğurlaması ve çeşitli eğlencelerde silah kullanmasının önüne geçin. Cinayetlerde silah kullanım oranı, özellikle intiharda silah kullanımı ve silahla soygun, gasp, hırsızlık gibi hadiselerde artış yüzde 400, yüzde 500 oldu. 2021’de, 2020 yılından 119 daha fazla şiddet olayı yaşandı. Buradaki kullanılan silah türlerine baktığımızda da maalesef yüzde 70’inde tabanca, yüzde 30’unda da tüfek görüyoruz. Magandaların kurbanı olan insan ve hayvanların ‘huzur ve güven içinde’ yaşamalarını sağlayın lütfen onun için biz diyoruz ki, sivil halktaki silahı sınırlandırmadan Türkiye’deki bireysel silahlanmayı çözemezsiniz.” 

Silahların yüzde 90’ı kayıt dışı

Silahların yüzde 90’ının da kayıt dışı olduğunu vurgulayan Çavuş, “Türkiye’de 25 milyona yakın silah gözüküyor. Bunların yüzde 90’ı kayıt dışı, yüzde 10’u kayıt altında. Türkiye’de polis ve jandarma dışında tüm vatandaşların silah edinmesinin yasaklanması ya da silah ruhsatı için başvurduğunda mutlaka eş rızası istenmeli” ifadeleri kullanıldı.

(Gazete Damga, 15.02.2022)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN