Post image
16 Çepni köyünde artık silah sıkılmayacak!

 

Bahri UÇAR

Gaziantep Çepnileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Gürbüz, düğünlerde silah sıkmama çağrısında bulundu. Son zamanlarda düğünlerde meydana gelen kaza kurşunlarına bağlı artan ölüm ve yaralanmalara önlem alınması gerektiğini belirten Gürbüz, 16 Çepni köyünde düğünlerde silah sıkılmayacağını belirtti. Düğünlerde silah sıkılmaması çağrısında bulunan Gürbüz, “Silah sıkılan düğüne gitmeye korkuyoruz. Artık düğünlerimizde silah sıkılmasını istemiyoruz. Artık düğünlerimizde ölüm ve yaralanmaları istemiyoruz. Artık düğün evimizin cenaze evi olmasını istemiyoruz” dedi.

Mermiye verilecek paraların üniversite öğrencilerine burs olarak verilmesini isteyen Gürbüz, “İçişleri Bakanlığımızın 26 Ekim 2018 tarihli Düğünlerimizde silah sıkılmaması için Düğün Genelgesine uyacağımıza yürekten inanıyoruz ve genelgeyi aynen uygulayacağız. Gaziantep Çepnileri Derneği olarak halkımızdan beklentimiz düğünde silaha hayır demeleridir” diye konuştu.

DÜĞÜNLER ESKİYE NAZARAN DAHA KORKUTUCU VE ÜRKÜTÜCÜ

Geçtiğimiz ay Gaziantep’in Yavuzeli ilçesine bağlı Göçmez Mahallesi’nde bir düğünde, düğüne katılanların havaya açtığı ateş sonucu 39 yaşındaki İmam Yılmaz‘ın hayatını kaybettiğini anımsatan Gürbüz, “Bir ay önce Göçmez köyümüzden İmam Yıldırım’ı düğündeki kaza kurşunu sonrası kaybettik, Allah rahmet eylesin yakınlarına ve Göçmez Köy Muhtarımıza tekrar baş sağlığı diliyorum. Düğünlerimiz eskiye nazaran daha güzel daha şen ama daha korkutucu ve daha ürkütücüdür. Çepni düğünlerimizde önceden halaylar çekerdik türküler söylerdik hem de kendi türkülerimizi kendi ağıtlarımızı söyler kendi folklorumuzu sergilerdik. Hem oynardık hem de duygu dolu anlar yaşardık. Düğün başında oynar halaylar çeker tüm pozitif enerjimizi düğüne katılan tüm dostlarımıza yayardık. Şendik, Şen olurduk, Şenlik olurduk, Birlik olur bir olurduk, Ama asla ve asla silah sıkmazdık, Yaralanmazdık ölmezdik. Hem de düğünlerimiz şimdiki gibi bir gece değil iki gece olurdu” dedi.

ARTIK DÜĞÜN EVİMİZİN CENAZE EVİ OLMASINI İSTEMİYORUZ

Artık düğünlerde silah sıkılmasını istemediklerini belirten Gürbüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şimdi son zamanlardaki düğünlerimize bakınca silah sıkma yarışına girercesine tehlikeler saçıyor ve alışkanlık haline getiriyoruz. Toplum olarak silah sıkılan düğüne gitmek istemiyoruz. Silah sıkılan düğüne gitmeye korkuyoruz. Silah sıkılan düğünü istemiyoruz. Silah sıkılan düğünde insanların kaynaşması neşesi enerjisi ve birlikteliği azaltmakta ve düğünün sihiri bozulmaktadır. Biz bunları biliyoruz. Artık düğünlerimizde silah sıkılmasını istemiyoruz. Artık düğünlerimizde ölüm ve yaralanmaları istemiyoruz. Artık düğün evimizin cenaze evi olmasını istemiyoruz.” 

16 ÇEPNİ KÖYÜNDE DÜĞÜNLERDE SİLAH SIKILMAYACAK

Gürbüz, “Gaziantep Çepnileri Derneği olarak halkımızdan beklentimiz düğünde silaha hayır demeleridir. Bizler düğünde silaha hayır diyoruz. Ve bizlerin; İçişleri Bakanlığımızın 26 Ekim 2018 tarihli Düğünlerimizde silah sıkılmaması için Düğün Genelgesine uyacağımıza yürekten inanıyoruz ve genelgeyi aynen uygulayacağız. Gaziantep Çepnileri olan bizler düğünlerimizde silah kullanmamaya hazırdır ve uygulayacaktır. Buna inancımız tamdır ve beklentilerimiz bu yöndedir. Aynen 2000 yılından bu yana Altınpınar köyümüzde düğünlerde silah sıkılmamasının uygulandığı gibi. Altınpınar köy halkımızın uyguladığı bu kararı doğru buluyor ve destekliyoruz. Ve kalan 15 Çepni köyümüzün de uygulayacağına yürekten inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

SİLAH ATMAYALIM OCAKLARI SÖNDÜRMEYELİM

Artık düğünlerde silah sıkılmaması çağrısında bulunan Gürbüz, “Şimdi sizlere Çepni’nin 16 köyünde düğünlerinde kesinlikle silah sıkılmayacağına ve silah sıkana da izin verilmeyeceğini söyleme zamanı değil midir? Silah atmayalım ocakları söndürmeyelim. Çocukları öksüz ve yetim bırakmayalım. Hatta mermiye vereceğimiz paraları gelin eğitime yani üniversite öğrencilerimize burs olarak verelim. Daha güzel olmaz mı? Ve Tekrar eski günlerimizdeki düğünlerimiz gibi silahsız düğünlere EVET DİYORUZ. Artık düğünlerimizde silah sıkılmasın diyoruz. Bundan sonraki silahsız olacak olan düğünlerimize ise MERHABA diyoruz” diye konuştu.

(Referans, 20.11.2018)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN