Post image
1923 kişiye tecavüz idamı

vah

Dünya Af Ûrgütü’nün verilerine göre, dünyada tecavüzün en yaygın olduğu ülkelerde sadece 2012 yılında 1923 kişi idam edildi.

Mersin’in Tarsus ilçesinde hunharca cinayete kurban giden 20 yaşındaki Özgecan Aslan’ın katil zanlıları idam cezasının geri getirilmesi gündeme gelmesi, dünyada tecavüz suçuyla idam cezası arasında nasıl bir bağlantı olduğu sorusunu gündeme getirdi. Uluslararası Af Örgütü’nün rakamlarına göre, 2012 yılında dünya çapında 1923 idam cezası verildi.

En fazla nerede?

İdam cezasının en fazla uygulandığı ülkelerin başında Çin, ABD, Pakistan, Afganistan, Hindistan, Ortadoğu ve Arap Yanmadası ülkeleri ile Afrika ülkeleri geliyor. Sadece Çin’de uygulanan idam sayısı bütün dünya ülkelerinin toplamını aşıyor. Buna karşılık, dünyada kadınlann statüsü üzerine en ayrıntılı çalışmalan yapan Woman Stats Projecf’in 2011 rakamlanna göre, dünyada tecavüzün en yaygın olduğu ülkelerin başında, yani birinci grupta ortalama her 100 bin kadından 60’ının tecavüze uğradığı Afganistan, Hindistan, Pakistan, Suudi Arabistan, Yemen, Irak, Suriye, Ürdün, İran, Sudan ve diğer Afrika ülkeleri geliyor.

Sayılan ülkeler aynı zamanda Çin ve ABD dışında idam cezasının en yaygın olarak uygulandığı ülkeler. Woman Stats Project’e göre tecavüz ortalamasında ikinci grubu Çin, Vietnam, Laos, Tayvan, Güney Kore, Tayland gibi ülkeler oluşturuyor. Ancak başta Çin olmak üzere, bu ülkeler idam cezasının yine en fazla uygulandığı ülkeler arasında sıralanıyor.

(Vahdet, 17.02.2015)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN