Post image
450 Soma daha var

450 soma-oku-foto

Para kazanma odaklı, denetimlerin göstermelik yapıldığı madenler patlamaya hazır.

Eski Maden Müdendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun, Türkiye genelinde 450 maden ocağının daha patlamaya hazır olduğuna dikkat çekti. Devletin maden ocaklarına para kazanma odaklı baktığını, denetimlerin göstermelik yapıldığını, ihalelerin yandaşlara verildiğini belirten Mehmet Torun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinin acil bir eylem planı hazırlaması gerektiğini vurguladı.

Torun, başta sendikalar, meslek odaları ve üniversitelerin de mutlaka görüşünün alınması gerektiğini ifade ederek “Aksi halde, böyle gelip böyle gidecekse 301 kişinin vebali yetkililerin omzunda olacak. Soma faciası son olsun. Artık insanlar ölmesin, somut adımlar atılsın” dedi.

maden-faciasi-hastaneye-kaldirilan-ve-taburcu-edilenlerin-isimleriSoma faciasında gelinen aşamayı gazetemize değerlendiren Mehmet Torun, Türkiye’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kayıtlarına göre aktif çalışan kömür ocakları başta olmak üzere 450 civarında yeraltı ocağında çalışmaların devam ettiğini belirterek her an kaza olma riskinin yüksek olduğunu vurguladı. 2010 yılında hazırladıkları raporda da bu duruma dikkat çekerek önlem alınması için uyardıklarını ifade eden Mehmet Torun, “Bu ocaklar devletin malı. Devlet özel sektöre de işlettirebiliyor, ancak siz kendi evinizi kiraya verdiğiniz zaman ne yaparsan yap diyebiliyor musunuz? Sözleşme yapıyorsunuz. Sorun olduğunda dava açıyorsunuz. Devlet kendi malı olan madenlerle ilgili böyle bir şey yapmıyor. Benim gördüğüm özellikle kendi yandaşlarına veriyor. Madenler üzerinden para kazanma amacı olarak görülüyor” dedi.

Soma ile aynı riskte Amasya, Çorum, Zonguldak, Erzurum ve Kütahya’daki maden ocaklarının olduğunu söyleyen Torun, maden ocaklarında denetimlerin göstermelik yapıldığını bunun en somut örneğinin 18 Mart tarihli denetim tutanağını okuyan insanların kanının donduğunu kaydetti.

Torun, “Tutanağı okuyunca tüyleriniz diken diken oluyor. Tutanaktan 2 ay sonra o ocakta 301 kişi hayatını kaybediyor. Kâğıt üzerinde denetim yapılıyor. Ordan daha kötü ocaklar var. Yeraltı ocaklarının, özellikle kömür ocaklarının yüzde 70’i kaza olan Soma’daki ocaktan daha kötüdür. Patlama, ölüm riski devam ediyor. Biz tekrar uyarıyoruz. İlla da 301 kişinin ölmesi gerekmiyor. Ölüm sayısına bakarak takip etmemeliyiz” diye konuştu.

Söz konusu bakanlıkların acil eylem planı yapması gerektiğine dikkat çeken Torun, sözlerini şöyle sürdürdü:

Soma_foto_877028844“Meslek odaları, sendikalar ve üniversitelerle birlikte oturup acil eylem planı hazırlanmalı. Sistemin komple değişmesi gerekiyor, bu kaza göstermiştir. Sistem çöktü. Devlet bu çöküntünün altında kaldı. Bu enkazı temizleyip önümüze yol haritası çizmeliyiz. Avrupa’da 100 yıldır maden kazası olmuyor. Gelişmiş ülkeler nasıl çözmüşse biz de öyle çözmeliyiz. Maden Mühendisleri Odası mutlaka bunun içinde olmalıdır.”

Torun, Soma faciasıyla ilgili hukuki sürecinde başladığını anımsatarak şunları söyledi:

“Bu süreçte yapılması gereken günah keçileri bulup, 3-5 kişiyi cezaevine atıp olayı örtbas etmek olmamalı. Tutuklu mühendis arkadaşlarımızın suçu varsa gereken yapılmalıdır, ama geçmiş deneyimlerimiz bize şunu gösteriyor: ‘3-5 günah keçisi bulunur. Onlar cezaevine atılarak kamuoyu vicdanı rahatlatılır ve olay ikinci bir kaza olana kadar unutulur.’ Bu doğru değildir. Doğru olan gerçekten sorumluların bulunmasıdır. Meslek odası sorumluluğuyla üzerimize düşen görevi yapacağız. Artık bu son olsun. Çalışmalar bir ilk olsun. Somut adımlar atalım.”

(Cumhuriyet, 21.05.2014)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN