Post image
6 ayda 3 Soma yaşandı

 

BIRGUN_20150704_4

İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili düzenlemeler patron-hükümet işbirliğiyle sürekli ertelenirken, iş cinayetleri artarak devam ediyor. Haziran ayında en az 200 işçi yaşamını yitirdi. Bu yılın ilk 6 ayında ise hayatını kaybeden işçilerin sayısı en az 912’ye ulaştı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin raporuna göre, haziran ayında en çok ölüm tarım/orman işkolunda yaşandı, 53 tarım işçisi yaşamını yitirdi. Taşımacılık işkolunda 41, inşaatta 34, ticaret/büro işkolunda ise 12 işçi can verdi. Ölüm nedenleri arasında ilk sırayı yine trafik/servis kazaları aldı, 45 işçi yollarda hayatını kaybetti. Yaşamını yitiren işçilerin 13’ü kadın, 6’sı çocuk, 44’ü yaşlı işçilerdi.

Göçmen işçi ölümlerinde rekor

Göçmen işçi ölümlerinde haziran ayında rekor kırıldı. 22 göçmen işçi çeşitli işkollarında çalışırken yaşamını yitirdi. Bu işçilerin bir kısmının çalışma izni bir yana, kaydı bile yoktu. Ölenler arasında İstanbul Başakşehir’de çalıştığı ayakkabı atölyesine çıkmak için bindiği yük asansöründe sıkışarak can veren 11 yaşındaki Mustafa da vardı.

Bu yılın ilk 6 ayına bakıldığında en çok iş cinayeti, 200 ölümle haziran ayında yaşandı. Bu artışta İstanbul Atatürk Havalimanı’nda IŞİD’in düzenlediği saldın da etkili oldu. Saldırıda yaşamını yitiren 45 kişiden 20’si, o sırada çalışmakta olan havalimanı personeli, otel çalışanı ve taksiciydi.

Kaymak gibi yollar yapmış ama…

Raporda, Başbakan Binali Yıldırım’ın 21 Haziran’da AKP grup toplantısındaki skandal açıklamalara da dikkat çekildi. Yıldmm, Elazığ’da 5’i Suriyeli 9 sera işçisinin kontrolsüz hemzemin geçitte tren çarpması sonucu hayatını kaybetmesinin ardından yaptığı konuşmada, “Ne tedbir alırsanız alın, insan hatasını ortadan kaldıracak makina icat edilmedi. Kaymak gibi yollar yaptık. Siz siz olun, kurallara uyun” demişti.  Yıldırım’ın bu sözlerine tepki gösteren İSİG Meclisi, raporunda şu ifadelere yer verdi:

“Elazığ’da 9 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine değinip peşinden ‘kaymak gibi yollar yaptık’ diyebilmek! Trafik, servis kazaları ülkemizde iş cinayetlerinin ilk üç nedeninden biri iken siz sorunu sadece ‘insan hatası’ olarak açıklıyorsunuz. Oysa trafik/ servis kazası nedenli iş cinayetlerinin temelini, devletin yanlış ulaşım politikalan oluşturmaktadır.”

(Birgün. 05.07.2016)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN