Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun her ay açıkladığı kadın cinayetleri verilerine göre, Temmuz ayında her güne bir kadın cinayeti işlendi. 31 günde 31 kadının öldürüldüğü temmuz ayında, birlikte olduğu polis tarafından öldürülen üniversite öğrencisi Ayşe Tokyaz Türkiye’yi yasa boğdu.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun aylık kadın cinayeti verilerine göre 31 günün yer aldığı temmuz ayında 31 kadın öldürüldü. Cinayetlerin büyük bölümü, kadınların en yakınındaki erkekler tarafından işlendi. Katiller; eş, sevgili, eski partner veya aile bireylerinden oluştu. Kimi kadınlar sokak ortasında silahla vuruldu, kimi evinin içinde bıçaklandı, kimi de “ayrılmak istediği” için öldürüldü.
TÜRKİYE AYŞE’YE AĞLADI: İstanbul’da 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Ayşe Tokyaz, eski polis memuru sevgilisi Cemil Koç tarafından vahşice öldürüldü. Genç kadının cansız bedeni, bir valiz içinde Eyüpsultan’da yol kenarına bırakıldı. Cinayetin ortaya çıkmasının ardından Koç ile birlikte hareket ettiği belirlenen 5 kişi gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında aralarında 2 polisin de bulunduğu 3 şüpheli, “delil karartma” suçlamasıyla tutuklandı.
Ayşe’nin ikiz kardeşi Esra Tokyaz, kardeşinin daha önce de şiddete maruz kaldığını ve uzaklaştırma talep ettiklerini anlattı. Esra Tokyaz, zanlının geçmişte başka bir kadının ölümünden de sorumlu olabileceğini iddia etti. Bu açıklamalar, davanın yalnızca tek bir cinayetle sınırlı olmayabileceği ihtimalini gündeme getirdi.
‘KADIN CİNAYETLERİNİ DURDURUN’: Kadın örgütleri, Ayşe Tokyaz cinayeti başta olmak üzere tüm kadın cinayetlerinde faillerin en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyor. Platform, kadınların korunması için etkin yasal uygulamaların ve devlet mekanizmalarının harekete geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Temmuz raporu, kadına yönelik şiddetin hâlâ önlenemediğini ve her ay onlarca canın hayattan koparıldığını gözler önüne serdi. -KARAR
(Karar, 06.08.2025)


Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.
SİZ DE YORUM YAZIN