Post image
AİHM’den Türkiye’ye biber gazı cezası

aihmden-turkiyeye-biber-gazi-cezasi-21078-669x321DİYARBAKIR – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2006 yılında Diyarbakır’da polisin attığı biber gazı kapsülünün isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Tarık Ataykaya‘nın babası Mehmet Nesip Ataykaya‘nın yaptığı başvuruda Türkiye’yi haksız buldu.

“Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) yaşam hakkıyla ilgili 2. maddesini ihlal ettiğine” hükmeden AİHM, baba Ataykaya’ya mahkeme masrafları dahil 70 bin Avro ödenmesini kararlaştırdı.

biber-gaziO6PP0AİHM’nin gerekçeli kararında, “Türkiye’nin, ölüm nedeniyle ve sorumlularla ilgili etkili soruşturma yürütmediğine” hükmetti. Kararda, “Türkiye’nin yaralanma ve ölüm riskinin ortadan kaldırılması için biber gazı kullanımının belirli kurallara bağlaması” istendi. Kararda, bu tür silahların gösterilerde tekrar uygunsuz şekilde kullanılması haline Türkiye’nin yeniden mahkum edilebileceği uyarısında bulunuldu.

Mehmet Nesip Ataykaya, 2008 yılında yaptığı başvuruda, evinden işe gitmek için çıkan oğlunun bir anda kendisini gösterinin içinde bulduğunu ve polis tarafından atılan biber gazı kapsülü yüzünden hayatını kaybettiği şikayetinde bulunmuştu.

(Cumhuriyet, 23.07.2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN