Post image
Anneler ve oğulları

ALİ ABADAY
jpardaillan@gmail.com

Fransız komedyen Guillaume Gallienne’nin tek kişilik tiyatro oyununun sinema uyarlaması olan “Ben, Kendim ve Annem” beş dalda Sezar Ödülü kazanmış, oldukça hoş bir komedi.

Bir erkeğin hayatına giren her kadın onu mutlaka bir şekilde etkiler, ancak hiçbir kadın bir anne kadar erkeği etkileyemez. Bu sebepten bir erkek, hayatının aşkını da bulsa onun için annesinin yeri ayrıdır. Ayrıca bir erkek kadınları tanımaya annesiyle başlar ve belki bu sebepten kimi zaman erkekler annelerine benzeyen kadınlara âşık olurlar.

anneler-ve-ogullari-24626-669x321 (1)

Fransız komedyen ve tiyatrocu Guillaume Gallienne’nin kendi hayat hikâyesinden esinlenerek yazdığı tek kişilik gösterisinin sinemaya aktarılmış hâli olan Les garçons et Guillaume, à table!/ Ben, Kendim ve Annem de Guillaume’nin annesiyle olan ilişkisini işliyor.

Ekonomik durumu iyi bir ailenin üç oğlundan biri olan Guillaume’nin (Guillaume Gallienne) aile içindeki durumu biraz farklıdır. Annesi (yine Guillaume Gallienne) onu her zaman diğer iki oğlundan farklı görmüştür ve en basitinden yemek saati bile, “Oğlanlar ve Guillaume masaya” diye seslenmektedir.

Annesinin kanatları altında, ona oldukça benzeyen bir şekilde büyüyen Guillaume kendisini erkek olarak pek görmemektedir. Babası, spordan hoşlanmayan, kimi feminen hareketleri olan oğlunu yatılı okula gönderince durumun biraz daha düzeleceğini sanır. Ne var ki, bu pek de doğru bir düşünce değildir.

Yatılı okula uyum sağlayamayan Guillaume bir psikologa gittikten sonra okuldan alınır ve İngiltere’de başka bir yatılı okula yollanır. Burada sınıf arkadaşı Jeremy’e (Charlie Anson) âşık olan Guillaume’nin yaşayacakları onun hayatını oldukça değiştirecektir.

Ben, Kendim ve AnnemGuillaume Gallienne’nin çocukluğundan itibaren yaşadıklarını mizahi bir dilde anlattığı enfes bir komedi. Guillaume Gallienne hem kendisini hem de annesini oldukça büyük bir başarıyla canlandırıyor. Zaten filmin başında çocukluğundan beri annesini takip ve taklit ettiğini anlatıyor. Ayrıca uzun yıllar tiyatroda da oyunu başarıyla sahnelediği için hiç zorlanmadığı belli.

Guillaume’un yaşadıkları ve başına gelenler esasında kimi insanların aileleri tarafından bile nasıl yanlış değerlendirilebileceğinin açık bir örneği. Guillaume yıllar boyu ailesi tarafından açık bir şekilde dillendirilmese de eşcinsel olarak görülür. Tabii lisede bir erkeğe âşık olup, onun bir kızdan hoşlandığını görünce yıkılır ve hayatı da o noktada bir değişime uğrar.

Annesinin onun eşcinsel olduğunu söylemesinin ardından kendisindeki bu yönü ortaya çıkarmaya çalışır. Fakat yıllarca annesini taklit edip, sonrasında diğer kadınları da incelemeye başlayınca çoğu erkeğin dikkatini çekmeyen özelliklerini öğrenir.

Sezar Ödülleri’nde La Venus a la fourrure/ Kürklü Venüs ve Cannes şampiyonu La vied’Adele/ Mavi En Sıcak Renktir ile yarışan “En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Uyarlama Senaryo” dâhil beş dalda bu ödülü kazana Ben, Kendim ve Annem, Guillaume Gallienne’nin yönettiği ilk film. Filmde ayrıca Diane Kruger, Götz Otto ve Reda Kateb gibi isimler ufak rollerde seyircinin karşısına çıkıyor.

Ben Kendim ve Annem bir adamın kendisini bulma ve korkularıyla yüzleşme çabasını oldukça iyi bir mizah diliyle başarıyor. Guillaume’nin yatılı okul, askerlik muayenesi, eşcinsellerle tanışma çalışmaları oldukça eğlenceli. Ayrıca filmin sonunda annesi hakkında anlattıkları da çoğu erkeğin anneleri için düşündüklerini dile getiren ve yürekten çıktığı belli olan sözler.

Fransız komedilerinden veya eğlenceli filmlerden hoşlananların kesinlikle beğeneceği Ben Kendim ve Annem, Türk sinemalarına festivaller dışında az uğrayan başarılı Avrupa filmlerinden biri.

BEN, KENDİM VE ANNEM

Yönetmen: Guillaume Gallienne
Senaryo: Guillaume Gallienne
Görüntü Yönetmeni: Glynn Speeckaert
Oyuncular: Guillaume Galienne, André Marcon, Françoise Fabian, Diane Kruger

(Taraf, 15 Ağustos 2014)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN