Post image
Antin Yunan sokaklarında bir macera

 

Ece KUTLUGÜN ARSLAN

Nesibe Çakır imzalı ‘Pergamon’un Kayıp Hazinesi’nde tarihin kurguyla dansını deneyimlerken, aynı zamanda gizemli bir hazinenin de peşine düşeceksiniz.

Zeki, becerikli, gözü kara bir genç kız olan Arete eşliğinde, antik diyarlarda heyecanlı bir macera bu…

Tarih kitaplarında veya antik kentlerde saklanmış halde şimdi büyülü ilkçağ medeniyetleri. Müzeleri didik didik etsek, arkeolojik kazıları dolaşsak da tarihin o gizemli günlerine ancak küçücük bir adım kadar yaklaşabiliyoruz. Oysa ne güzel olurdu bir zaman makinesine binip hayal gücümüzde inşa edilen antik kentleri canlı canlı görmek, insanların arasına karışmak, hayata bir de o yılların penceresinden bakmak.

Siz de benim gibi meraklı ve seyahat düşkünü bir okuyucuysanız bilirsiniz ki, kitaplar hem zamanda, hem mekânda hem de duygularda seyahat etmek için en güvenilir rehberlerdir. Yalnızca bir sayfayı çevirerek sizi olduğunuz yerden fersah fersah derinlere veya binlerce ışık yılı ötesine götürme gücüne sahiptir bu sihirli nesneler.

Fiziksel olarak gitmesi imkânsız olan o zamanlardan birine Nesibe Çakır’ın ‘Pergamon’un Kayıp Hazinesi’ ile ulaşmak mümkün olacak. Bu kitap ile tarihin kurguyla dansını deneyimlerken, aynı zamanda gizemli bir hazinenin de peşine düşeceksiniz.

Hikâyemiz Antik Yunan sokaklarında başlıyor. Parfümler, şifalı sabunlar, doğal maskeler ve daha birçoğunun içerikleri gizli olduğu kadar talep de gören karışımlarını hazırlayan Arete, ana karakterimizdir. Zeki, kararlı ve becerikli Arete, azımsanamayacak kadar inatçı ve gözü kara bir genç kızdır. Anne ve babasını küçük yaşta kaybetse de ağabeyi Kidas ve büyükannesi Tomyris’ten oluşan küçük ama sımsıcak bir yuvaya sahiptir. Ancak talihsizlik bu ya, doğduğundan beri ona kucak açan biricik evi, büyük yerden gelen emirle ellerinden alınmıştır. Şehirlerine atanan vali, Arete’nin dünyada en değerli hazinesini, ‘evini’, ‘geçici olarak’ da olsa bu küçük kızdan koparacaktır.

Arete’nin anlayamadığı bir şekilde, ailesi durumu kabul etmiş görünmektedir. Oysa Arete, böyle bir haksızlığı asla kabul edemez. Özbeöz kendi evini, valinin kibirli ve küstah eşi Crispina’ya bırakması işten bile değildir. Ürünlerini satmak amacıyla sık sık Crispina’nın evine (yani kendi evine) çağrılan Arete, yuvasını geri kazanmayı kafaya koyduğundan, kurnaz yeni ev sahibinin açığını aramaya çalışır. Gizli gizli evi incelerken çeşitli araştırmalar yapmaktan da geri durmaz. Ancak bir süre sonra Arete’nin amacı intikam almaktan çok daha macera dolu bir arayışa dönüşür: Pergamon Hazinesi.

Bu sürprizlerle dolu macerada Arete’ye ağabeyi Kidas ve tecrübeli büyükanne Tomyris de eşlik etmeye gönüllü olur. Arete’nin diğer yol arkadaşıysa, bir talihsizlik sonucu karşılaştığı genç oğlan Plin’dir. Kütüphanelere ve tarihi belgeleri incelemeye aşina olan Plin, böyle bir macera fırsatını asla kaçıramaz. Ve son olarak; Arete’nin vazgeçilmez can dostu, asil devesi Roksan, her zorluğa karşı arkadaşının en büyük yardımcılarından olacaktır.

Zengin karakterleri, mekânları ve sırları olan bu kitap, daha ilk sayfasından sizi hep hayal ettiğiniz ama asla ayak basamadığınız o gizemli antik diyarlara götürüyor. Tarih kokan avlularda, taştan evlerde ve dar sokaklarda dolaşırken üstüne bir de gözle görünenden uzaklara; gizli geçitlere, şifreli yazılara ve bilinmeyene açılan kapılara bakıp gizemleri çözmeye çalışırken bulacaksınız kendinizi. O atmosferi sayfalara dizilen satırlarda solumak bile oldukça heyecan vericiyken bir de üstüne eklenen maceralar sizi daha da içine çekecek. Melodik Yunanca isimler, o dönem insanlarının merak uyandıran hayat biçimi ve Yusuf Tansu Özel’in capcanlı çizimleri kitabı daha da estetik ve okumaya değer kılıyor.

PERGAMON’UN KAYIP HAZİNESİ

Nesibe Çakır
Resimleyen: Yusuf Tansu Özel
Can Çocuk, 2022
192 sayfa.

(Hürriyet Kitap Sanat, 28.07.2022)

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN