Post image
Babalarını Öldüren Çocuklar

 

Tevfik AYTEKİN
KONUK YAZAR

İki hin yılından bugüne dünyada iki yüzden fazla aktif çatışma veya savaş oldu.

Bu savaşlarda 2 milyon 330 hin insan öldürüldü. Öldürülenlerin 600 hini çocuktu, 400 bin kadın öldürüldü.

İki bin yılından bugüne kadar yapılan savaşlarda 12 trilyon dolar harcandı.

Geçtiğimiz yirmi beş senede savunma harcamaları için silahlara 50 trilyon dolar harcandı.

Sadece NATO, tek başına 33 trilyon dolar harcadı.

İki binden bugüne toplamda 95 trilyon dolar harcandı.

Bu savaşlar ve çatışmalarda 95 milyon kadın, çocuk, erkek demeden göç etmek zorunda kaldı.

Göç sırasında deniz ve kara geçişlerinde ya da açlık veya insan kaçakçılığı sebebiyle 480 bin sivil kadın, çocuk ve erkek öldürüldü.

1 milyon 20 bin kilometrekare sınır değişti.

Bu sav aşlarda dokuz ülke bölündü. Üç Ülke yıkıldı, üç ülkenin bayrakları değişti.

Bu savaşların en pahalısı Irak savaşıydı. Amerika Birleşik Devletleri; İngiltere, Avustralya, Polonya ve 27 ülkeyle birlikle 2.4 trilyon dolar para harcamıştı.

Doğrudan veya dolaylı katıldığı çatışma sayısı bakımından en çok savaşan ülke Amerika’ydı.

En çok savaş çıkaran ülke yine Amerika’ydı.

Onu Rusya, Fransa ve İngiltere izliyordu.

Dünya savunma harcamalarının yaklaşık yüzde kırkı Amerika’ya aitti. Tek haslarına 23 trilyon dolar harcamışlardı.

Dünyada 10 bin silah fabrikası var. Bunlardan 400’ü dev silah üreticisi. İkibinden bugüne 20 trilyon dolar para kazandılar.

2O0O’erde 400 milyar dolar kazanmışken, 2020’lere gelindiğinde kazançlarını iki kalma çıkararak 800 milyar dolar kazanmışlardı.

13 başlıca silah fabrikasıyla Amerikan, İngiliz, Fransız, Rus, Çinli, İtalyan ve AB ülkelerinde faaliyet gösteren şirketlerin cirosu 500 milyar doları geçmişti.

Dünyanın en çok silah satan üç ülkesi Amerika, Rusya ve Fransa’ydı.

Bütün bu savaşların altında yatan nedenin, yerleşik hayata geçen insanın “Burası benim” demesinden kaynaklandığı söylenir.

Kimileri de bunun, insanın içindeki hastalıklı bir taraftan kaynaklandığını anlatır.

Bir zamanlar çocuk olmuş insanların, başka çocukları öldürecek katillere dönüşmesi çok gariptir oysa.

Kabul edelim.

Bu kan ve et parçaları hepimizin eline, yüzüne sıçradı.

Dünyada açlık çeken 800 milyon insan var. 40 milyar dolar ile bu açlık son bulabilir. 95 trilyon dolar ile 339 yıl boyunca her insanın karnı eşit doyabilir.

İki milyar insanın temiz suya erişimi yok. Tek seferlik 200 milyar dolarlık temiz su ve hijyen altyapısı ile herkesin temiz suya ulaşması sağlanabilir.

Temel sağlık hizmetlerine harcanacak 370 milyar dolar, bütün dünyanın sağlık hizmetlerini 36 yıl boyunca garanti altına alabilir.

Aşırı yoksulluğu 175 milyar dolar bitirebilir.

Dünyada güvenli konuta erişimi olmayan 1 milyar insan var. 20 trilyon dolar, bütün insanların barınma sorununu çözebilir.

12 trilyon dolar, düşük ve orta gelirli ülkelerin dış borcunu siler.

3 trilyon dolar harcanırsa eğer, gıda israfı azalır ve sürdürülebilir tarıma geçilebilir.

Bugün internete erişimi olmayan 3 milyar insan için 5oo milyar dolar harcansa dahi, halen daha 95 trilyon dolarımızdan geri 13 milyon 500 bin trilyon dolarımız kalırdı.

Bağımsız düşüncelerini kaybetmiş ve daha da kaybedecek insanlığın geldiği nokta bu.

Bugün, gündelik hayatımızdaki ve bütün çürümenin, yozlaşmanın tek sebebi savaşlardır.

Savaş, insanları çürütür ve yozlaştırır.

(Özgür, 07.07.2025)

 

Bu Yazıya Hiç Yorum Yapılmadı.

SİZ DE YORUM YAZIN